keresés a weboldalon

Veszélyvágta

Zalaegerszeg címer
Hírek

Veszélyvágta

2009 április 02 - csütörtök
A megyében kialakult több éves gyakorlatnak megfelelően ismét felvértezik az illetékes szakemberek a középiskolák kilencedik évfolyamosait a bűnmegelőzéssel kapcsolatos legfontosabb alapismeretekkel.

A rendőrség mellett a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat, az iskolai védőnők, az igazságügyi hivatal, a kortárssegítők és az idei évben új résztvevőként a büntetés-végrehajtási intézet munkatársai tartanak előadásokat egy-egy iskolai napon. A városban 46 osztály érintett a felvilágosító kampányban, mely jelenleg a középső szakaszánál tart. Felvételünk a Kinizsi Tagiskolában készült, ahol Major Zsolt rendőr alezredes (Zala Megyei Rendőr Főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály) a legális és illegális drogokról beszélt a 8 osztálynyi diáknak.

Mint elmondta, a függőséget okozó szereknek, szokásoknak csak kis hányada a kábítószer. Az illegális drogok sokat követelnek a használójától, rendszerességet, különben nehezen viselhető testi-lelki tüneteket okoznak, majd lassanként az élet egyetlen céljává válnak, akár 1-10 éven belül halált is okozhatnak.

– A többéves tapasztalat alapján hogy látja, van-e különbség a különböző iskolatípusokba járó tanulók drog használati gyakorisága között?
– A kábítószer-fogyasztás iskolán kívüli tevékenység, az utca pedig mindenkinek ugyanaz. Inkább a környezettől függ a kipróbálás, nagyon sokféle oka lehet, mindenkinél más és más. Szerencsére a többség a kipróbálásnál megáll – mondta Major Zsolt, majd az előadás végén felhívta a figyelmet, hogy 14 év felett fennáll a büntethetőség lehetősége.

A hétvég bulik előtt gondolják meg a fiatalok, hogy mit akarnak az élettől, kitől mit fogadnak el és ezzel mit kockáztatnak, figyelembe véve nemcsak a büntetés lehetőségét, hanem a drogokban lévő ellenőrizhetetlen káros vegyi anyagokat, melynek hatása kiszámíthatatlan.

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: