keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Vezetékes víz a Csácsi-hegyen

Zalaegerszeg címer
Hírek

Vezetékes víz a Csácsi-hegyen

2005 november 08 - kedd
Nagy ünnepre készülődtek múlt hét szombaton a Csácsi-hegy ingatlantulajdonosai. Öt éves szervező, közreműködő munkájuk végére került pont, kiépült a vezetékes ivóvíz a területen. Az ivóvízhálózat ünnepélyes átadására meghívást kapott valamennyi tulajdonos, akiknek jelentős része eleget is tett az invitálásnak.

A hegyi kápolna kertjében egybegyűlteket elsőként dr. Gyimesi Endre polgármester köszöntötte. Beszédében többször hangsúlyozta: nem valósulhatott volna meg a közel 300 millió forintos beruházás a Csácsi-hegyen ingatlannal rendelkezők összefogása nélkül. Emlékeztetett a polgármester arra, hogy a vezetékes ivóvíz iránti igényre 2000-ben hívták fel a hegyi gazdák az önkormányzat figyelmét. Egy évvel később elkészült a tanulmányterv, ám sokan még akkor is kételkedtek abban, hogy megvalósul valaha a domborzati viszonyok miatt magas költséggel kalkulált beruházás.

Szerencsére sikerrel szerepelt az önkormányzat a Vízügyi Célelőirányzat pályázatán, és elnyerte a területfejlesztési tanács támogatását is, így a tulajdonosoknak mindössze 120 ezer forinttal kellett hozzájárulniuk a költségekhez ingatlanonként.

A kivitelező kiválasztása közbeszerzési eljárás keretében történt, szólt még mindig az előkészületekről dr. Gyimesi Endre. A 17 pályázó közül 9-en jutottak túl az előminősítésen, végül a zalaegerszegi Hydrocomp Kft. ajánlatát találta a legkedvezőbbnek az önkormányzat. A Hydrocomp Kft. dolgozói tavaly áprilisban vették birtokukba a területet, és a szerződésben vállalt határidőnél korábban fejezték be a munkát.

A beruházás volumenét jól jellemzik a paraméterek, jelentette készre a kivitelezést Dormán László, a Hydrocomp Kft. ügyvezető igazgatója. Mint elmondta: a bekötésekkel együtt közel 35 kilométer – Zalaegerszeg-Lenti távolságnyi – vezetéket fektettek le, két 100 köbméteres magaslati tárolót, 9 nyomáscsökkentőt, és 44 darab föld feletti tűzcsapot építettek. Mindezt két ütemben. Az elmúlt évben sikerült elvégezniük a munka 60 százalékát, idén azonban a közbejött nehézségek miatt elveszítették időbeli előnyüket. Dormán László elárulta, hogy szerették volna szüretre üzembe helyezni a felső nyomásövezetet is, a sokszor mostoha időjárás, illetve a területen végzett ásatások azonban késleltették a befejezést. Mindezek ellenére sikerült a szerződésben vállalt határidő előtt – bruttó 18 hónap leforgása alatt – kiépíteniük a vezetékes ivóvizet a Csácsi-hegyen, szám szerint 886 ingatlantulajdonos életét könnyítve meg ezáltal.

A beszédek után következett az avatóünnepség leglátványosabb része. Herkliné Ebedli Gyöngyi önkormányzati képviselő dr. Gyimesi Endre polgármester, és Dormán László, a Hydrocomp Kft. ügyvezető igazgatója társaságában átvágta a régi vízkutat és az új vízcsapot összekötő nemzeti színű szalagot. (Zala-Lap, F. M.)

Tartalom megosztása: