keresés a weboldalon

Világelső Egerszegi motoros

Zalaegerszeg címer
Hírek

Világelső Egerszegi motoros

2011 február 11 - péntek
Két kontinens, 15 nap, 9 000 kilométer. Mindez háromszor. Egészen röviden így lehetne summázni a zalaegerszegi Hodola Richárd teljesítményét, aki idén január 15. és 30. között immáron harmadszor teljesítette a Budapest-Bamako rallyt – terepmotorral.

Az egész világon egyedülálló az a teljesítmény, amit Hodola Richárd már maga mögött tudhat: motorral szelte át Európa és Ázsia összesen 9 ezer kilométerét: az eddig hétszer megrendezett Budapest-Bamako tereprallyn háromszor indult, és ért célba. Ezzel rekorder, hiszen egyetlen alkalommal sem teljesítette rajta kívül más a távot, így mindeddig ő az első, és egyetlen motoros, akinek „megvan” a Budapest-Bamako Rally hivatalos afrikai versenytávja.

Hodola Richárd a mindennapokban egy húsipari céget igazgat, szabadidejének jelentős részét viszont egy átalakított Suzuki DR-Z 400 E – típusú motoron tölti. Számára az a kihívás, ha szélsőséges (időjárási és földrajzi) körülmények között teheti próbára magát: ő az, aki nem esik kétségbe, ha a sivatagban, felszerelés nélkül éri az éjszaka. A magyar szervezésű Budapest-Bamako ma már nemzetközi esemény, komolyságát jelzi, hogy idén 160 induló csapatból mindössze 125-en érkeztek meg Bamakóba. A 40 versenycsapat közül pedig 18-an tudták teljesíteni a szintidőt. Egyetlen motorosként pedig – megint – Hodola Richárd.

2009-ben, amikor a zalaegerszegi fiatalember először nekivágott a világnak, az egyik szervező le akarta beszélni, fel sem tételezték ugyanis róla, hogy tudja, mire vállalkozik. Az idő azonban őt igazolta: a tudatos felkészülés mindannyiszor meghozta eredményét. Az egerszegi srác azt mondja, ezerszer végiggondolta, mi történhet és abban a helyzetben mi a megoldás, úgyhogy a fizikai felkészülés mellett a mentálisnak legalább akkora szerepe van a sikerben. Természetesen a jó eszköz, azaz a motor szerepe sem elhanyagolható: a versenyre mindhárom alkalommal egy barát, nevezetesen Kovács Zoltán (Zazi) készítette fel a járgányt.

A kérdésre, hogy mit lehet szeretni ebben a – laikusok számára – kiszámíthatatlannak, veszélyesnek, és olykor emberfeletti teljesítményt igénylő megmérettetésben; Richárd gondolkodás nélkül válaszol: pont ezt. Hogy nem lehet kiszámítani a történéseket, hogy pillanatról-pillanatra meg kell oldani a felmerülő problémákat, és azt is, hogy minden szinten jelen kell lenni. És, csillan fel a szeme: az is örökre szóló élmény, hogy a versenyzés mellett a rally humanitárius célokat is szolgál, a résztvevők ugyanis közvetlen adományokkal segítik az Afrikában élőket. Emellett természetesen a versenyzők egymást is segítik: az út során az ismeretségekből jó barátságok alakulnak.

A zalaegerszegi versenyző egyébként szimpatikusan szerény is. Szerinte az, hogy egyedül ő ért célba, nem rajta múlt: kevés volt a jelentkező, és sok a baleset. Azért az érdem elvitathatatlan: mégiscsak célba ért, immár harmadszor, és azt mondja, utoljára, mert többször nem vág neki a kalandnak, noha a sportot nem hagyja abba.

T.SZ.É.

Tartalom megosztása: