keresés a weboldalon

Világörökség ifjú kezekben

Zalaegerszeg címer
Hírek

Világörökség ifjú kezekben

2010 február 23 - kedd
Mint mindennek a jövője a fiatal generáció kezében van, így a természetes és épített környezet megóvásáé is. Ennek a felelősségnek a tudatosítását segíti a „Világörökség ifjú kezekben” szakmai napok és továbbképzések. Az idén az országban négy helyszínen kerül sor a programra, köztük februárban a zalaegerszegi Széchenyi tagiskolában. A fórumra az egész megyéből érkeztek a témában érintett pedagógusok és építészek, illetve a résztvevők között volt az iskola néhány diákja, akik már kétkezi munkával is tettek az értékmentéséért.

A rendezvényt dr. Gyimesi Endre polgármester nyitotta meg az építészek felelősségéről szólva. Méltatta a házigazda intézményt, amiért diákjaival több éve részt vesznek a bonchidai (Erdély) Bánffy-kastély felújításában, ezzel a műemlékvédelem hiteles helyévé emelték iskolájukat. A délelőtt folyamán a világ számos gyönyörűsége tárult a résztvevők elé.

Dr. Tardy János egyetemi tanár, az Európai Természetvédelmi Központ alelnöke fotókkal gazdagon illusztrálva mutatta a világ természeti értékeit. Ezen belül külön szólt Európa és a Kárpát-medence szépségeiről. Beszélt a mai pénzközpontú világ fenntarthatatlan fejlődéséről, mely előbb-utóbb a vesztünket okozza.

Mint mondta, a hatékony intézkedésekhez nemzetközi összefogásra van szükség, melynek eredményeként egyre több a világon a védett terület, de a legnagyobb veszélynek kitett részeken a magukra hagyottság jellemző. A problémák egyike, hogy míg fejlesztésre óriási pénzek állnak rendelkezésre, a meglévő értékek fenntartásához, megóvásához szükséges lényegesen kevesebb pénzhez nem lehet hozzájutni. A pozitívumok között említette a határon átnyúló szlovák-magyar geopark létrehozását.

A média felelősségéről is szólt a témával kapcsolatban. Végül felsorolással zárta előadását, ezzel támasztva alá, hogy szinte nem is tudjuk, micsoda értékek vannak Magyarországon. Vizi György, a rendezvényt szervező Porta Speciosa Egyesület elnöke a világörökség védelmével kapcsolatos oktatócsomagot ismertette a pedagógusokkal.

Tóth László mérnök-tanár az erdélyi felújítási munkákról tartott beszámolót, míg Vöröss Judit mérnök-tanár a mindennapi iskolai életből hozott példákat arra, hogyan lehet a diákok gondolatai közé ültetni a természetes és épített örökség értékeinek felismerését.

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: