keresés a weboldalon

Virágzó japán kapcsolatok (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Virágzó japán kapcsolatok (Videó)

2011 február 15 - kedd
Japán Budapesti Nagykövetségének kulturális attaséja, Jaszuda Kunyihiko úr látogatott Zalaegerszegre. A nagykövet első helyettesét a város polgármestere és kulturális életének képviselői fogadták. A találkozás célja a jövőbeli kulturális együttműködési lehetőségek bemutatása volt.

Gyutai Csaba elmondta, a kultúra mellett egyéb dimenziókban is lehetőséget látnak az együttműködésre, a jövő akár gazdasági kapcsolatokat is hozhat.

– Én őszintén örülök ennek a kezdeményezésnek, mert most úgy tűnik, a kultúra lehet az a fundamentum, ami Zalaegerszeg jó hírét Japánig viheti. Mi már felvettük a kapcsolatot a Japán Alappal, ez egy befektetés-ösztönző program. Mindennek alapköve a kultúra – részletezte a polgármester.

A kulturális attasét elkísérte dr. Vihar Judit, a Magyar-Japán Baráti Társaság országos elnöke, miután Zalaegerszeg helyi tagozat megalapítását tervezi. A japán kultúra népszerűsítése érdekében a Pannon Tükör folyóirat összeállítást tervez a japán irodalom és képzőművészet bemutatásáról, a Hevesi Sándor Színházban pedig májusban távol-keleti bábkiállítás nyílik. A Városi Hangverseny- és Kiállítóterem szeptemberben kétnapos japán fesztivált rendez.

Jaszuda Kunyihiko magyarul fejezte ki örömét, s kívánt sok sikert a Griff Bábszínház Pinczés István rendezte János vitéz-előadásához, amit jövő nyáron hazája közönsége is megtekinthet japán nyelven.

A Hevesi Sándor Színház is kapcsolódna a japán turnéhoz, megfelelő anyagi támogatás mellett. A társulat egy másik Petőfi művet, A helység kalapácsa című darabot mutatná be az ottani közönségnek.

 -hozsu-/T.S.

Fotó:Seres Péter

Tartalom megosztása: