keresés a weboldalon

Vitakonferencia

Zalaegerszeg címer
Hírek

Vitakonferencia

2016 március 25 - péntek
Lassan hagyománnyá növi ki magát a ZVDÖK szervezésében évente megrendezett Vitakonferencia, amelyet Zalaegerszeg középiskolásainak hirdetnek meg.

Idén a döntőbe a Mindszenty- és a Kölcsey Gimnázium három-három fős csapata jutott. A döntőnek helyet adó Mindszenty Gimnáziumot kilencedikes-, a Kölcseyt tizenkettedikes diákok képviselték.

A vitaverseny témája a sorkatonaság visszaállításának kérdése volt. A vitát nyitóbeszéddel kellett felvezetni, majd érvekkel és ellenérvekkel végigvinni és egy összegzéssel lezárni a két versenyt vívó félnek. Egymás válaszaira, érveire a vitavezető irányítása mellett reagálhattak.

A csapatok nagyon felkészülteknek bizonyultak a megmérettetés során. Koncentráltan, nagy odafigyeléssel, a vitatkozás és a retorika elméleti szabályainak ismeretében teljesítették a feladatukat. Az előzetes anyaggyűjtés mellett a diákoknak rögtönzésre is szükségük volt, de mindvégig ügyesen, összeszedetten reagáltak az ellenfél újabb és újabb felhozott érveire.

A verseny a jelen lévő hallgatóság számára is izgalmas és tanulságos volt. A vita lezárultával a zsűri hosszas tanácskozás után hozta meg a döntést. Az értékelésben elhangzott, hogy mindkét csapat nagyon felkészültnek bizonyult, az érvelés, ellenérvelés magas szinten folyt. Végül, ha kicsivel is, de a kölcseys diákok nyertek.

A vitakultúra minden ember életében meg kellene, hogy jelenjen, mert igazán hasznos dolog. Sok mindenre képes megtanítani, és véleményem szerint valamilyen szinten az életben is segít. Mindig jobb egy értelmes vita, mint egy veszekedés.

Gratulálok a Kölcsey és természetesen a Mindszenty csapatának is. Mindkét fél nagyon szép teljesítményt produkált. A továbbiakban is sok sikert kívánok a versenyzőknek, hogy ezt a tudásukat a való életben is képesek legyenek hasznosítani. A szervezőknek és a rendezőknek is nagy köszönettel tartozunk, hiszen nélkülük létre se jöhetett volna ez a színvonalas rendezvény.

További sikereket kívánok!

Kiss Petra Kata (9.a)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium
Zalaegerszeg

Tartalom megosztása: