keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Vizitdíj és napidíj a kórházban

Zalaegerszeg címer
Hírek

Vizitdíj és napidíj a kórházban

2007 február 14 - szerda
A tavaly elfogadott törvény értelmében február 15-étől a Zala Megyei Kórház szakellátásait felkereső járóbetegek is kötelesek vizitdíjat fizetni, míg a fekvőbetegektől napidíjat szednek a kapott ellátásért. A vizitdíj és a napidíj bevezetését megelőzően hívta sajtótájékoztatóra a helyi média munkatársait az intézmény vezetése, az újságírókon keresztül kívánva tájékoztatni a betegeket az új rendszerről.

Mint azt dr. Csidei Irén főigazgató elmondta, három helyen nyílik lehetőségük a betegeknek megfizetni a vizitdíjat, illetve a napidíjat. A rendelőintézetben a kartonozó mellett alakítottak ki egy úgynevezett betegirányító helyiséget erre a célra. A főépületben ugyancsak a földszinten található a Betegirányító Iroda, míg a külső kórház területén a szolgáltató épületben várják érkezéskor a betegeket. A tumultus elkerülése érdekében, az első hetekben a labor előtt is lehetőség kínálkozik a vizitdíj megfizetésére.

A kórház munkatársai mindhárom helyen reggel 7 órától fogadják a pácienseket. A rendelőintézetben és Pózván 16 óráig, a kórház főépületében pedig 17 óráig. Az ezt követően, ügyeleti ellátásra érkezők az osztályokon fizethetik meg a vizitdíjat.

A járóbeteg szakellátásért, illetve az annak keretében nyújtott orvosi rehabilitációs ellátásért minden alkalommal 300 forintot kell fizetni, kivéve, ha beutaló nélkül érkezik valaki az egyébként beutalóköteles szakellátásra. Ez esetben 600 forint az egyszeri vizitdíj összege. Annak, aki ügyeleti ellátást vesz igénybe, és azt nem indokolja sürgős szükség, 1000 forintot kell fizetnie.

A vizitdíj mindig előre fizetendő! A befizetésről nyugtát kap a beteg, azzal, illetve beutalójával mehet a kívánt szakrendelésre. A fizetés készpénzzel történhet. Aki bankkártyával szeretne fizetni, a Zrínyi úti kórházi pénztárban teheti azt meg.

Azoknak, akik szeretnék elkerülni a sorban állást, vizitbérlet vásárlását javasolja a kórház vezetése. Öt, illetve 10 alkalmas bérleteket hoztak forgalomba, melyek ugyancsak a betegirányító irodákban vásárolhatók meg. A bérleten szerepel a beteg neve és TAJ száma, így az másra nem ruházható át. A vizitbérlet december 31-éig érvényes. A fel nem használt vizitdíjat visszafizeti a kórház.

A napidíj összege egységesen 300 forint, ám azt a kórházból történő elbocsátáskor kell megfizetni, tudtuk meg a főigazgatótól. A kórházi napidíjat egy naptári évben maximum 20 napi kórházi tartózkodás után kell leróni. Azt követően mentesül a biztosított a fizetési kötelezettség alól.

Alanyi jogon mentesülnek mind a vizitdíj, mind a napidíj megfizetése alól a 18 év alattiak. De nem kell fizetni kötelező járványügyi intézkedés, illetve katasztrófa esetén sem. Nem számít fel díjat a kórház a célzott szűrővizsgálatra érkezőknek, a terhesgondozásban részt vevőknek. Nem „fizetős” a szülés, a szülészeti ellátás, a sürgősségi, vagy kötelező gyógykezelés. Nem kell fizetni, ha az ellátásra bírói döntés miatt kerül sor, ha az ellátás igénybevétele során a biztosított elhalálozott, de nem kérnek pénzt a hajléktalanoktól sem, ha beutalóval érkeznek a szakrendelésre, vagy a kórházba.

Tartós orvosi kezelés esetén sem kell fizetniük a betegeknek. Ebbe a körbe tartoznak a daganatos betegek, a vesebetegek, a véralvadás rendszerének veleszületett betegségeiben szenvedők, a cukorbetegek, a szerv- és szövetátültetésre várók, a HIV fertőzöttek, és AIDS betegek, illetve a skizofréniában, skizoaffektív pszichózisban, súlyos depresszióban, vagy súlyos bipoláris szindrómában szenvedők.

Nem számít külön alkalomnak, így nem kezelésenként kell fizetni az injekciós és infúziós kezelésért, a kötözésért, a gyógytorna, illetve a fizikoterápiás kezelésért, amennyiben azt nem orvos végzi, tette hozzá dr. Csidei Irén. Kitért arra is, hogy amennyiben valaki egy napon több járóbeteg szakellátást vesz igénybe a Zala Megyei Kórházban, vizitdíjat csak egyszer kell fizetnie, az első szakrendelés felkeresése előtt. (Zala-Lap Kft., – frau -)

Tartalom megosztása: