keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Vízválasztó előtt

Zalaegerszeg címer
Hírek

Vízválasztó előtt

2006 február 21 - kedd
A középiskolásoknak idén február 15-ig kellett feladniuk a felsőoktatási felvételi lapokat, azaz erre az időpontra minden továbbtanulni vágyó fiatalnak muszáj volt döntenie arról, hogy a felvételinél melyik főiskolát, vagy egyetemet kívánja megjelölni. Néhány zalaegerszegi intézményben azután érdeklődtünk, hogy a tanulók körében ebben az esztendőben mely szakok számítanak népszerűbbnek, és egy-egy iskolában milyen arányban jelentkeztek emelt szintű érettségi vizsgára.

Horváth Attila, a Zrínyi-gimnázium igazgatója érdeklődésünkre elmondta: pontos információk még nincsenek, de egész biztos, hogy náluk a legtöbb tanuló idén is a közgazdász, a jogász, az építész, az informatikus és a külkereskedelmi szakokra jelentkezik. A korábbi évekhez hasonlóan a tanár szakok iránt ezúttal sem mutatkozik nagy érdeklődés, de várhatóan az elmúlt esztendőkben „slágernek” számító kommunikáció szakra ugyancsak kevesebben fognak jelentkezni. A gimnázium végzősei közül szinte valamennyien jelentkeznek egyetemre vagy főiskolára, csupán egy-két olyan diák akad, aki felsőfokú szakképzés keretében folytatja tanulmányait. Az igazgató hozzátette: reméli, hogy az idén is 90 százalék feletti lesz a továbbtanulási arány, mert az csalódás lenne számukra, ha ennél gyengébb eredmény születne.

Az intézményben egyébként már a február 15-i határidő előtti héten hozzákezdtek a jelentkezési lapok kitöltéséhez, vagyis a tanulók nagy része nem az utolsó pillanatra hagyta a szükséges „papírmunkát”. Megtudtuk, ebben a tanévben – a sikeres felvételi eredmény reményében – sokkal többen tesznek emelt szintű érettségi vizsgát. Míg tavaly összesen 78 emelt szintű vizsgát regisztráltak a Zrínyiben, addig idén ennek a közel kétszeresére számít az iskola vezetése.

A Kölcsey Ferenc Gimnázium végzős diákjai közül a legtöbben a közgazdász és a jogász szakokat jelölték meg. Emellett sokan jelentkeztek média, kommunikáció, valamint könyvtár szakra, s ami szembetűnő, hogy a korábbi évekhez képest emelkedett azoknak az aránya, akik turizmus, illetve vendéglátás területén szeretnék folytatni tanulmányaikat. Az „összkép” elég színes, hiszen többen adták be jelentkezésüket gazdálkodás, menedzsment és nemzetközi tanulmány szakra, de vannak olyan diákok is, akik az állatorvosi és az építész szakot célozták meg. Egy-egy tanuló egyébként átlagban 2-3 szakot jelölt meg. Tarjánné dr. Szabó Zsuzsanna, az intézmény igazgatója arról számolt be, hogy a tavalyi évhez képest növekedett az emelt szintű érettségi vizsgára jelentkező diákok száma. A tanulók összesen 11 tantárgyból jelentkeztek emelt szintű érettségire, s legtöbben történelemből tesznek ilyen vizsgát, de németből és magyarból is sok fiatal választotta ezt az érettségit.

Az iskolában próbáltak minden segítséget megadni a diákoknak a továbbtanuláshoz. Az őket érintő információkról folyamatosan tájékoztatták a tanulókat, s egyebek mellett külön továbbtanulási fórumokat szerveztek az érettségiző fiataloknak és szüleiknek.

A Báthory-iskola tanulói közül a legtöbben szakirányban tanulnak tovább, vagyis kereskedelmi, marketing, illetve gazdálkodási szakokat jelöltek meg, tájékoztatott Bicsákné Furcsa Mária, az intézmény igazgatóhelyettese. A három nappali tagozatos középiskolai osztály diákjai – azaz a 12. évfolyamon tanulók – közül senki nem jelentkezett emelt szintű érettségi vizsgára, tehát a továbbtanulásnál ők a felvételi helyett, a középiskolai tanulmányi eredményük beszámítását kérték. A Báthory-iskolából egyébként jó arányban tanulnak tovább a fiatalok, hiszen megfelelő szakmai és idegen nyelvi ismerettel felvértezve bármelyik felsőoktatási intézménybe jó eséllyel pályázhatnak az érettségi után. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: