keresés a weboldalon

Wass Albert est az Öveges ÁMK-ban

Zalaegerszeg címer
Hírek

Wass Albert est az Öveges ÁMK-ban

2008 április 11 - péntek
„A kő marad” címmel irodalmi estet rendeztek Wass Albert emlékezetére az Öveges ÁMK-ban. Domján István, az intézmény igazgatójának köszöntője és a helyi művészeti csoportok, valamint a Zala Táncegyüttes rövid műsora után előadással és műveiből vett részletek bemutatásával idézték meg a 100 évvel ezelőtt született és 10 éve elhunyt, vitatott életű művészt.

Dr. Medvigy Endre irodalomkutató, a Kárpát-medencei Irodalmi Társaság Szövetsége és a Szent László Akadémia elnöke, a Magyarok Háza igazgatója, az erdélyi és az egyetemes magyar irodalom kiválóságának titulálta az író-költőt. A professzor a perifériára szorult magyar írók életét kutatja, köztük a határon túli alkotókét is.

Wass Albert visszatérését több évtizedes kirekesztettség után a magyar kulturális életbe rejtélyesnek nevezte. Majd ősi gyökerekig (Árpád-kor) visszamenőleg bemutatta Wass Albert családját, életét, munkásságát ekképp keresve választ arra, sok méltánytalanul kevés figyelmet kapó író közül miért pont Wass Albertet zárták szívükbe az olvasók.

Az író alakjának és műveinek felidézésében segítségére volt Rékasi Károly színművész, aki a közelmúltban vetített Wass Albertről szóló dokumentumjellegű játékfilm (Adjátok vissza a hegyeimet) főszereplőjeként szintén érintett a témában.

A kerekasztal-beszélgetéssel zárult értékteremtő est védnökei dr. Gyimesi Endre polgármester és Gyutai Csaba alpolgármester, az est házigazdája Sümegi László önkormányzati képviselő volt. (Zala-Lap Kft., B. K.)

Tartalom megosztása: