keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

XVI. Kárpát-medencei Verbunkverseny az Egerszeg Fesztiválon (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

XVI. Kárpát-medencei Verbunkverseny az Egerszeg Fesztiválon (Videó)

2011 május 16 - hétfő
Tizenhatodik alkalommal rendezték meg a Kárpát-medencei Verbunkversenyt. A négytagú zsűri két feladat alapján bizonyosodhatott meg a táncosok felkészültségéről: a kötelező számban a nemrég elhunyt Zerkula János egyik táncának koreográfiáját kellett előadniuk úgy, hogy az a lehető legjobban hasonlítson művész eredeti előadásához. A második feladat pedig szabadon választott, kétperces rögtönzés volt.

A verbunk a maga 200 éves múltjával még fiatal műfajnak számít. Tipikus férfitánc ahol, a férfiak összemérik erejüket, temperamentumukat. A verseny első felében Zerkula János munkásságát elevenítették fel a versenyzők. Zerkula János az erdélyi tradicionális zene és tánc egyik legismertebb alakja.

– Az ő táncát, az ő személyiségét kell visszaidézni. Ez nehéz feladat.rettenetesen megköti a táncos lehetőségeit. A zsűri azt figyeli, hogy milyen mértékig tudják visszaadni Zerkula János táncát. Ez döntő lesz a sorrenden is, de jó lehetőség a szabadon választható versenyszám is, ahol márkötetlenebbül kitáncolhatják magukat – mondta Varga János, a Zalai Táncegyüttes vezetője, aki ezúttal zsűritagként értékelte a versenyzőket.

A zsűri elnöke Blága Károly, akit csak Kicsikotaként becéznek. Zerkula Jánoshoz hasonlóan ő is gyimesi táncos. Mosolyogva meséli, hogy az ő korában már csak a lélek táncol:

– Ha meghallom, a verbunkot a szívem táncol. Már csak lelkileg tudom járni, nyolcvanévesen már nem olyan jó táncos az ember.

Gyimesi táncot elsajátítani nem könnyű feladat, akár évekbe is kerülhet. Módos Máté győri néptáncosnak ez azonban sikerült:

– Fitos Dezső, a Zala Táncegyüttes egykori kiváló tagja készített fel, aki nemcsak a táncát, zenéjét, de mint embert is jól ismerte Zerkula Jánost. Úgy gondolom egy táncosnak az is nagy segítség, ha hiteles forrásból tudja milyen volt, azaz ember, akinek a táncát elő kell adnia.

A verseny második felében a szabadon választott kategóriában három versenyző egymásnak adta át a táncot, itt akár a csárdás is megengedett volt. A fiúk beleadtak apait-anyait, végül Fitos Dezső tanítványa, Módos Máté lett a verbunkverseny győztese.

DZsu/Cs.M.

Tartalom megosztása: