keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Zajmentes levegővédelem

Zalaegerszeg címer
Hírek

Zajmentes levegővédelem

2005 szeptember 30 - péntek
Környezetvédelmi rendeletcsomagot fogadtak el a képviselők a legutóbbi közgyűlésen. A szabályzat záró rendelkezése a helyi környezetvédelemről szóló rendelet, melynek részleteiről dr. Kovács Gábor jegyző számolt be.

Mint mondta a „csomag” záró része három nagyon fontos elemből tevődik össze. Mindenekelőtt rendelkezik az önkormányzati környezetvédelmi alapról, mely korábban önálló rendelet volt. Ennek célja, hogy a város hatékonyan tudja segíteni a környezet- és természetvédelmi feladatok ellátását, illetve a környezettudatos magatartás kialakítását. Ez utóbbi az oktatási és nevelési intézményeken, és a civil szervezeteken keresztül történik, támogatva a környezetvédelemmel kapcsolatos programjaikat.

A rendelet másik két területe a lakosságot már közvetlenebbül is érinti, hiszen levegőtisztaságról és zajvédelemről szól.

– A levegőtisztaság-védelmi szabályozásánál az egyik legfontosabb a kérdés az égetés. Az utóbbi időben igyekeztünk olyan rendeleteket megalkotni, ami az érintetteket arra szólítja fel, hogy az avarból, vagy mezőgazdasági terményekből álló hulladékot égetés helyett inkább komposztálják. Persze továbbra is van lehetőség a kerti hulladék égetésére a nem komposztálható anyagok esetében. Az égetés idejét viszont szigorú korlátok közé szorítja a szabályzat. Október elseje és május elseje között lehet égetni, 9-17 óra között, de a belvárosban és a lakótelepeken, azaz a „nagyvárosias” és „kisvárosias” területeken tilos.
Levegőterhelést okozó energiatermelő berendezésekkel (kazánok és egyéb tüzelőberendezések) kapcsolatban a jegyző úgy tájékoztatott, hogy az 500 kilowatt/óra hőteljesítményt meg nem haladó berendezések esetében bejelentést kell tenni a jegyzőnek.

– A zaj és rezgésvédelem szintén a lakosságot érintő fontos kérdés. Akusztikai szakértői vélemény benyújtásával, a jegyzőtől minden esetben kérni kell az úgynevezett zajkibocsátási határérték megállapítását olyan létesítmények működtetése (főleg szórakozóhelyek) esetében, ahol erősebb intenzitású zaj várható. Az üzembe helyezés előtt 30 nappal kérni kell az ellenőrzést, az első rendezvény megtartása előtt pedig 15 nappal. Lényeges, hogy  a már működő intézmények esetében a rendelet hatálybalépését követő 60 napon belül kérelmezi kell a zaj határértékének megállapítását.
Kovács Gábor elmondta, hogy a határértéket túllépő zajkibocsátás esetében komoly szankciók várhatók: zajbírság, tevékenységkorlátozás, felfüggesztés, vagy akár bezárás is.

Tartalom megosztása: