keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Zala érdeke az M9-es

Zalaegerszeg címer
Hírek

Zala érdeke az M9-es

2005 február 24 - csütörtök
Az M9-es gyorsforgalmi út a II. Nemzeti Fejlesztési Terv kulcsprojektje, amely érinti Zala megyét is. Dr. Boros Imre, a megyei közgyűlés alelnöke és Tombi Lajos Zalaegerszeg alpolgármestere úgy jellemezte az M9-est, hogy az a magyar közlekedéspolitikában a hiányzó láncszem.

Boros Imre elmondta: a leendő M9-es gyorsforgalmi út részeként már elkészült a Dunát Szekszárdnál átívelő híd néhány kilóméteres rávezető útszakasszal. Ez fontos lépés volt a Magyarországot nyolcvan éve súlytó Budapest központúság enyhítése szempontjából. A valóságos forgalomenyhülést azonban az M9-es további útszakaszainak a megépítése fogja szolgálni. Ami a Zala megyei útszakaszt illeti, a nyomvonal kérdésében létrejött az érintett önkormányzatok megegyezése, amely szolgálja a két megyei jogú város, Zalaegerszeg és Nagykanizsa, valamint a közép-zalai térség községeinek érdekeit. A nyomvonal kijelölése részét képezi a megyei területrendezési tervnek, ennek költségeit, mintegy 25 millió forintot, a megyei közgyűlés költségvetése fedezi. Boros Imre hozzátette: a nyomvonal természetesen több olyan járulékos beruházással is jár, melyek az érintett térség közlekedési viszonyait javíthatják.
Elhangzott: annak érdekében, hogy az M9-es zalai szakaszának építése lehetőleg már a II. Nemzeti Fejlesztési Terv indulásakor, 2007-ben elkezdődjön, a központi költségvetésnek fedezetet kell biztosítani a környezetvédelmi hatástanulmány elkészítésére. Tombi Lajos hangsúlyozta: Zalában nincs vita a nyomvonalról és az M9-es gyorsforgalmi út megvalósulása Zalaegerszeg számára alapvetően stratégiai kérdés. A projekt megvalósulása a zalai megyeszékhely gazdasági életének fejlődése szempontjából is rendkívül fontos és meghatározó lesz.

Tartalom megosztása: