keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Zalaegerszeg marad a szívsebészeti központ – Országjáró körúton Szócska Miklós

Zalaegerszeg címer
Hírek

Zalaegerszeg marad a szívsebészeti központ – Országjáró körúton Szócska Miklós

2011 február 25 - péntek
A már kialakult beteg utakat meg kívánja erősíteni a minisztérium, és az is biztos, hogy Zalaegerszeg marad a nagytérség szívsebészeti központja. Egyebek mellett erről is beszélt ma Zalaegerszegen Szócska Miklós. Az egészségügyért felelős államtitkár országjáró körútjának hetedik állomásán az ellátórendszer korszerűsítésének elveiről tartott megbeszélést Zala megye egészségügyi vezetőivel. Elsőként a Semmelweis-terv részleteibe avatta be a meghívottakat, majd arról tájékoztatott, milyen együttműködést vár a minisztérium az intézményektől a rendszer jobb fenntarthatósága érdekében.

– Fontos leszögezni, hogy nem megszűntetni, megerősíteni kívánjuk a természetes adottságokat, a már kialakult beteg utakat! – fogalmazott a megbeszélést követően Szócska Miklós. – Örömmel tapasztalom a Nyugat-Dunántúlon, hogy itt van hagyománya a munkamegosztásnak. Sugárkezelésre Szombathelyre, szívsebészetre Zalaegerszegre járnak a betegek. Országosan követendő példa ez! Arra azonban nem lehet számítani, hogy valamelyik intézmény minden tekintetben nagytérségi központ lesz. Az a lényeg, hogy 1-1,5 millió embernyi lakosságnak legyen megfelelő ellátása! Most azon dolgozunk, hogy kiadják a nagytérségek ezeket az ellátási formákat. Az biztos, hogy Zalaegerszeg marad a nagytérség szívsebészeti központja – szögezte le az államtitkár.

Dr. Csidei Irén, a Zala Megyei Kórház főigazgatója többször beszélt már arról, hogy szükséges változtatni az egészségügyi ellátórendszeren. Véleménye szerint, ezt a szakmai igényt erősítette meg Zalaegerszegen is Szócska Miklós.

– Államtitkár Úr egy nagyon súlyos állapotú beteghez hasonlította az egészségügyi ellátórendszert jelenlegi formájában. Ebből a betegségből csakis alapvető változtatással tudjuk kihozni a rendszert. És ez nemcsak a szakmai ellátásra, a humán erőforrásra, hanem a pénzügyi eszközökre is vonatkozik! Változtatás nélkül nagyon rossz helyzetbe kerülhetnek az ellátórendszert igénybevevők is – véli a megyei kórház főigazgatója.

Megérkeztek időközben a megyébe a kórházi kérdőívek, melyeket valamennyi intézménynek ki kell töltenie. Ezek segítségével kívánja feltérképezni a minisztérium a helyi képességeket.

F.M.

Tartalom megosztása: