keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Zalaegerszeg „megúszta” – a városnak nincs frank-alapú hitele (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Zalaegerszeg „megúszta” – a városnak nincs frank-alapú hitele (Videó)

2011 augusztus 12 - péntek
Hatszáz milliárd forintnyi kötvény visszafizetését kellene megkezdeniük idén az önkormányzatoknak – de a csökkenő normatív támogatások és a svájci frank árfolyamának brutális emelkedése miatt erre esélyük sincs. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége ezért egyéves visszafizetési haladékot szeretne elérni. Zalában a megyei önkormányzatot és Nagykanizsát érinti az adósságválság – utóbbi 13 milliós hitelt vett föl svájci frankban, ez most 3 milliárd forintot jelent. Még rosszabb helyzetben van a szomszédos megyeszékhely: Szombathely 16 és fél milliárdos adósságállományából 5 milliárd forint a frankalapú hitel.

Zalaegerszeg óvatosabban gazdálkodott – és nem verte magát kezelhetetlen adósságokba – mondta Balaicz Zoltán alpolgármester.

– Zalaegerszegnek szerencsére nincs svájci frank alapú hitele, és kötvényt sem bocsátottunk ki akkor, amikor 2006-2007-ben ezt nagyon sokan megtették. A város adósságállománya 2,1 milliárd forint, amit egyébként fejlesztésekre, infrastrukturális beruházásokra, intézményi felújításokra költöttünk. Ez a hitelállomány a 2011-es évi összes bevételünknek 12,3 százaléka, az esedékes törlesztés pedig a teljes bevételünk 2,5 százaléka – és a törlesztés fedezete stabilan megvan a költségvetésben.

A megyei önkormányzat ugyanakkor 3,5 fél milliárd forintnyi kötvényt bocsátott ki, tájékoztatta szerkesztőségünket Pál Attila alelnök, hozzátéve: egyelőre képesek a törlesztésre. A Zalaegerszeg és környéke kistérség települése ugyanakkor forintban adósodtak el, és – kényszerből – működési kiadásaikat finanszírozták a kölcsönből. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége mindenközben azt szeretné elérni, hogy a kötvény-kibocsátásban érintett 300 település legalább egy évi fizetési haladékot kapjon. Gémesi György elnököt telefonon értük el.

– Részünkről a lefolytatott tárgyalásoknak megelőző jellege is volt, van – hangsúlyozta -, hogy az önkormányzatok biztosan vissza tudják fizetni tartozásaikat. Ehhez viszont tudnunk kell, hogyan módosulhat az önkormányzati törvény. Ha ugyanis az változik, változhatnak az önkormányzatok visszafizetési kötelezettségei és lehetőségei is, például azzal, hogy ha mondjuk csökkennek az iparűzésiadó-bevételek, akkor még annyira sem lesz miből törleszteniük.

Zalában egyébként 97 olyan település van, amely önhibáján kívül került kilátástalan anyagi helyzetbe. Ezek idén 400 millió forintos plusz-támogatást kaptak a kormányzattól; az önkormányzati érdekképviseletek, a Bankszövetség és a kormány még tárgyal a megoldásról.

yr/T.S.

Tartalom megosztása: