keresés a weboldalon

Zalaegerszeg térben időben

Zalaegerszeg címer
Hírek

Zalaegerszeg térben időben

2007 május 12 - szombat
„Város-képkiállítással” vette kezdetét a XII. Egerszeg Fesztivál. A Zalaegerszeg Művész Szemmel című tárlat a Vitrin Egyesület kezdeményezésére nyílt az MMIK-ban.

A kiállítás kurátora Boncz Barnabás elmondta, hogy először egy kortárs képzőművészeti anyagot szerettek volna összegyűjteni, ám menet közben rájöttek, hogy „a gyökerek nélkül nem megy”. Így került a kiállítók közé idősebb Frimmel Gyula, Udvardy Ignác, vagy éppen az egerszegi születésű festőművész Vajda Lajos is.

A gazdag anyag gerincét a Göcseji Múzeum és magángyűjtők bocsátották a Vitrin Egyesület rendelkezésére. „Sokan az első szóra odaadták féltve őrzött kincseiket, amiért külön köszönet jár a gyűjtőknek.”

A műveket kronológiailag rendezték, hogy a látogató egy folyamatos képet lásson a városról, illetve arról, hogy egy-egy művész az adott korban, „saját pupilláján keresztül” hogyan látta Zalaegerszeget.

Volt aki realistán, volt aki impressziókon keresztül, napjaink alkotói inkább részleteiben felnagyítva, vagy éppen áttételesen. A lényeg, hogy észrevegyük azt, ami már elveszett, és felismerjük azokat a jeleneteket, amiket a hétköznapokon nem látunk meg. Egy egy ablakot (Németh Klára), keresztet (Budaházy Tibor), fát (Oravecz Viktória), utca részletet (Vajda Lajos), vagy a „zalaiság mítikus összességét” (Béres János).

Ahogy Gyutai Csaba alpolgármester mondta a megnyitón: a természet és az épített környezet alakzatai váltakoznak a tárlaton. Több műfajban, eltérő időben. Kapcsolódási pontok viszont időtől függetlenül vannak: a Mária Magdolna plébániatemplom, a csácsi szőlőskertek, a Gébárti tó, a belvárosi utcakép mindig kedvelt motívumai a művészeknek.

A május 27-ig látható kollektív kiállítás Boncz Barnabás szerint egy kapcsolat: a Zalaegerszeghez való évszázados kötődést jelenti gondolati, szellemi és érzelmi síkon egyaránt. Melyet azért is fontos látni, mert nem tudni, hogy az itt kiállító művészek mikor kerülnek megint egy kiállítótérbe egy téma kapcsán. (Zala-Lap Kft., P. P., Z. A.)

Tartalom megosztása: