keresés a weboldalon

Zalaegerszegen nem lesz ebadó (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Zalaegerszegen nem lesz ebadó (Videó)

2011 november 18 - péntek
Nem tervezi a zalaegerszegi önkormányzat 2012-ben az ebadó bevezetését. Az Országgyűlés óriási többséggel fogadta el az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998-as törvény módosítását, amely ebrendészeti hozzájárulás kivetésére ad lehetőséget. Az állatvédők üdvözlik, sokak szerint viszont ellentmondásos, nehezen végrehajtható és sok kutya kerülhet utcára.

Dia 3 hónapja van a Bogáncs Állatmenhelyen. Amennyiben valaki a vizsla-keveréket örökbe fogadja, biztosan nem kell adót fizetnie utána, mivel a menhelyi kutyákra nem vonatkozik a jogszabály módosítás. Az állatvédők szerint ezzel is akadnak gondok, mert visszaélésre ad lehetőséget.

A menhelyen körülbelül 120 kutya van. Hónapok óta túlzsúfolt és nem tud befogadni négylábúakat. Abai Erika, a Bogáncs Állatvédő Egyesület operatív titkára azt mondja 30-40 kóbor kutya lehet Zalaegerszegen és félnek hogy számuk megsokszorozódik.

Legfeljebb 6000 forint ebrendészeti hozzájárulást szedhet az önkormányzat- mondta Doszpoth Attila alpolgármester. Veszélyes egyedek után azonban évente húszezer forintot is kérhet majd a város vezetése. Azt, hogy mi alapján és kik döntik el, hogy veszélyes-e egy kutya még nem tudni.

Ami biztos, hogy nem kell adót fizetni a munkakutyák, az ivartalanított, az állatmenhelyen, ebrendészeti telepen, vagy állatvédelmi szervezet telephelyén tartott, valamint az ilyen telepről, vagy állatvédelmi szervezettől örökbefogadott kutyák után.

S.Z./T.S.

Tartalom megosztása: