keresés a weboldalon

Zalaegerszegi ajánlat kínai befektetőknek

Zalaegerszeg címer
Hírek

Zalaegerszegi ajánlat kínai befektetőknek

2010 január 07 - csütörtök
Jól látható, hogy a világgazdaság egyik legfőbb centruma a milliárdos lélekszámú Kína, amelynek gazdasági teljesítménye az elmúlt évben megelőzte a német gazdaságot. A kínaiak előtt már csak Japán és az Egyesült Államok áll. Gyutai Csaba Zalaegerszeg alpolgármestere azt mondja, kínai útjuk során azt hallották, a két rivális országot is szeretnék megelőzni. A legtöbb fejlesztési forrással rendelkeznek a világon, de Európa még túlságosan nem érdeklődött az ottani lehetőségek iránt, teszi hozzá az alpolgármester, aki dr. Háry Andrással, a Városfejlesztő Zrt. befektetési szakértőjével három napot töltött a közelmúltban, Kínában. A látogatás céljáról, tapasztalataikról és a lehetőségekről kérdeztük Gyutai Csabát.

– Hogy kerültek Kínába?
– Még a múlt év nyarán az Önkormányzati Minisztérium, azzal kereste meg városunkat, hogy készítsünk elő olyan projekteket, amelyeket egy értékelés után kínai befektetők számára bemutathatnak. A Városfejlesztő Zrt. munkatársaival két ajánlatot dolgoztunk ki, egyet a volt laktanyai helyszínre, a másikat asz északi ipari parkra építve. Elképzeléseinket a minisztérium elfogadta, és elkezdett szervezni egy kínai utazást, melybe több más önkormányzatot is próbált bevonni.

Időközben érdeklődés hiányában a minisztérium lemondta az utat, de mi úgy gondoltuk, mivel megfelelően előkészítettük az utazást, megrendeltük a repülőjegyeket, hogy megkérjük a Pekingi Magyar Nagykövetséget és az ottani ITD Hungary vezetőjét, Wolf Csabát, támogassák az utunk megszervezését. Ez megtörtént, így sikerült egy nagyon színvonalas háromnapos programsorozatot összeállítaniuk.

– Merre jártak, kikkel találkoztak?
– Egy napot töltöttünk Pekingben, találkoztunk az ottani befektetés-ösztönző iroda vezérigazgató-helyettesével, majd a Kínai Népköztársaság leendő európai befektetés-ösztönző irodájának vezetőjével, ez az iroda idén januárban Budapesten fog megnyílni.

Megismerkedtünk a tengerentúli befektetési hivatal főtitkárával és munkatársaival is, valamint a legnevesebb pekingi egyetem gépészmérnöki karának vezetőjével. Két napig voltunk a hatmilliós Chongqing-ban, ez a város Kína egyik legnagyobb gépipari, járműipari központja: 1,5 millió személyautót gyártanak évente, valamint 500 ezer teherautót és 10 millió motorkerékpárt.

A város és a tartomány külkereskedelmi szervezetének, és befektetési alapjának vezetőjével találkoztunk és Chongqing város legnagyobb kerületének alpolgármesterével. Vendéglátóink elvittek bennünket a város műszaki egyetemére, ahol a gépészeti kar dékánjával találkoztunk.

– Milyen lehetőségei lehetnek Zalaegerszegnek?
– A tárgyalások során igyekeztünk bemutatni a zalai megyeszékhely adottságait és befektetési lehetőségeit. Mivel Chongqing város Kína legdinamikusabban fejlődő járműipari és gépipari központja, az esetleges együttműködés elsősorban ezekben, a szektorokban képzelhető el. Magyarország rövidesen konzulátust nyit a kínai városban, és ezt előkészítendő jött egy küldöttség Budapestre.

Sikerült elérnünk, hogy ez a delegáció egy napot tölthetett Zalaegerszegen a közelmúltban, és saját szemükkel meggyőződhettek városunk befektetési lehetőségeiről. Várhatóan február végén sorra kerülő Kínai-Magyar Gazdasági Vegyes Bizottság – Chongqing város kérésére – tárgyalni fogja a zalaegerszegi projektjavaslatokat – mondja Gyutai Csaba.

Végül elmondta még: kedves, barátságos vendéglátásban volt részük. A gazdasági kérdések mellett szóba kerültek a két ország történelmi hagyományai is. Az egyik beszélgetés alkalmával szóba hozták a „kínai-magyar rokoni kapcsolatot” is, mondván élnek az országban az újgurok (innen a rokonság). „Tudjuk, hogy önök hunok, Ázsiából származnak, csak önök nyugatra mentek, mi pedig itt maradtunk”- magyarázta az egyik vendéglátó.

(Zala-Lap, V. Zs.)

Tartalom megosztása: