keresés a weboldalon

Zala(egerszeg)i képzőművészek sikerei

Zalaegerszeg címer
Hírek

Zala(egerszeg)i képzőművészek sikerei

2007 június 28 - csütörtök
A hazai képzőművészek ismét hallattak magukról. Több kiállításon is szép sikert értek, vagy színvonalas műveikkel öregbítették a város jó hírét. Június végén – a szlovéniai magyar nagykövetség felkérésére, egy közép-európai tanácskozáshoz kapcsolódóan – a maribori Gaberi Galériában hat zalai-zalaegerszegi művész mutatkozott be.

Három szobrász: Fischer György, Farkas Ferenc és Béres János, valamint három festő: Nemes László, Budaházi Tibor és Szentgróti Dávid. A megnyitón dr. Czukor József nagykövet és Gyutai Csaba alpolgármester mondott köszöntőt, méltatva a kiegyensúlyozott szlovén-magyar viszonyt, a sokoldalú kulturális kapcsolatokat. Az alpolgármester úr hangsúlyozta, két olyan szomszédos országról van szó, amelynek polgárai szívesen látogatnak el egymáshoz. S eddig jobbára a határvidéken folyt a kulturális ismerkedés és bemutatkozás, most nagy lehetőség, hogy Szlovénia második legnagyobb városának rangos galériájában rendezhetnek tárlatot a zalai művészek alkotásaiból. Megnyitója végén annak a reményének adott kifejezést, hogy a közeljövőben maribori művészek alkotásait tekintheti meg a zalaegerszegi közönség. A tágas, nyitott terekkel rendelkező galériában jól érvényesültek a Fischer György jellegzetes kisplasztikái, mint a Lépcső vagy az Auróra, Farkas Ferenc művész portéri (Frans Hals, Dűrer), Béres János groteszk, szürreális lényei, mint a Csellnő.

Nemes László kedves témájának (zene és hegedű) bravúros színvariánsait állította ki, Budaházi Tibor fekete-fehér festményein az ősi-modern jelek rendeződtek ősi-modern felületté, míg a fiatal Szentgróti Dávid friss, dinamikus formakompozícióival érzékeltette: máris nemzedéke legjobbjai közé számíthatjuk. Összességében és hangulatában a zalai művészek kollekciója európai pillanatokkal ajándékozta meg a nézőket, bizonyítva, hogy itt Zalában is szinkronban vagyunk a nemzetközi képzőművészet legizgalmasabb áramlataival.

Sopronban, a Lábasházban pedig egy hete nyílt meg a XVI. Országos Érembiennálé. Ezen Farkas Ferenc a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének díját kapta a legszebb emlékérem tervezéséért. Kiállított művei közt a Rodin-érem hozta meg neki a sikert. De a szobrász szakma rangos szemléjén – ahova bejutni csak szigorú zsűrizést követően lehetett – szerepeltek Horváth László és Koplár Katalin művei is. Végül Pécsett, a POSZT „Festői versenyén” részt vett Tánczos György is, akinek munkája bekerült a színvonalas katalógusba. (p.i.)

Tartalom megosztása: