keresés a weboldalon

Zalaegerszegi Olimpikonok Kiállítás (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Zalaegerszegi Olimpikonok Kiállítás (Videó)

2013 május 09 - csütörtök
A magyar kormány 2000-ben nyilvánította május 6-át a Magyar Sport Napjának. Ugyanis 1875-ben ezen a napon rendezte a Magyar Atlétikai Klub Európa első szabadtéri versenyét.
Az esemény apropóján május 8-án Zalaegerszegen is sporttörténeti kiállítást rendeztek a Petőfi utcai PETA Kávézóban. Itt az olimpiákon, illetve paralimpiákon megfordult zalaegerszegi sportolók tablóit állították ki. A megnyitón három egykori olimpikon- Kozáry Ágnes, Preisinger Sándor és ifj.Tancsics László- is részt vett.

A kiállítást dr. Zumbók Ferenc kormánybiztos, és Gyutai Csaba polgármester nyitotta meg. Mindketten kiemelték a sport, és a rendszeres mozgás fontosságát, illetve azt, hogy az olimpikonok mellett a kiállítás főszervezőjére, Petánovics Károlyra is büszkének kell lenniük a város lakóinak. A zalaegerszegi vállalkozó már nem először rendezett kiállítást kávézójában. Korábban a város a „Kulúra mecénása” díjjal is kitüntette.


Zalaegerszeg színeit elsőként Kozáry Ágnes képviselte olimpián. A Zalaegerszegi Atlétikai Club egykori futónője 1992-ben Barcelonában szerepelt a nyári játékokon, amiről azóta is szép emlékeket őriz.


A zalaegerszegi sportolók közül legalább egy versenyző 1992-től kezdve megszakítás nélkül mindig ott volt az olimpiákon. Legutóbb 2012-ben Londonban Kálovics Anikó hosszútávfutó, Szekeres Dorina hátúszó, illetve Illés Fanni paralimpikon úszó képviselte városunk színeit.
Remélhetőleg ez a szép sorozat 2016-ban Rióban sem szakad meg.

A zalaegerszegi olimpikonokról szóló kiállítást körülbelül egy hónapon keresztül tekinthetik meg a vendégek a PETA Kávézóban. Utána a szervezők szeretnék a helyi iskolákba is elvinni a tárlatot. A végleges helyét pedig a Városháza első emeletén nyeri majd el.

Gy.M./N.G.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: