keresés a weboldalon

Zalaegeszeg-híd Marlban

Zalaegerszeg címer
Hírek

Zalaegeszeg-híd Marlban

2010 november 23 - kedd
Zalaegerszeg és a Ruhr-vidéki, 90 ezer lakosú egykori bányászváros, Marl testvérvárosi kapcsolata 10 évvel ezelőtt kezdődött. Akkoriban a Marlban élő egykori 1956-os emigráns magyarok leszármazottai keresték meg városunkat azzal a kéréssel, indítsunk el hivatalos együttműködést a két település közt. Hogy miért éppen Zalaegerszegre esett a választásuk? Tudomásukra jutott, hogy a marli Szent Mihály Egyházközség katolikus óvodája és az éppen akkoriban szárnyait bontogató zalaegerszegi Szent Család Óvoda pedagógusai közt élő és aktív kapcsolat működik. Az egyházközség plébánosa pedig gyakori vendége a zalai intézménynek.

A két város polgármestere által 2000-ben aláírt együttműködési megállapodás óta számos közös programra, rendezvényre került sor, amelyeket az időközben Marlban megalakult Mar-Zalaegerszeg Testvérvárosi Egyesület koordinál. Vendégszerepeltek egymás városában az ifjúsági fúvósok, a szimfonikus zenekarok, valamint a vegyeskarok, kapcsolatba léptek egymással a tenisz-klubok, és szinte minden évben sor került középiskolás és egyetemista diákok számára szervezett nemzetközi ifjúsági táborokra is.

Marl város standja pedig évek óta a májusi Egerszeg Fesztiválok elengedhetetlen vendége.

A 10 éves jubileum alkalmából idén november közepén nagyobb létszámú zalaegerszegi küldöttség utazott Marlba Gyutai Csaba polgármester vezetésével az évforduló megünneplésére. A delegációban helyt kaptak a Szent Család Óvoda vezetője és munkatársai, a Harangláb népzenei együttes tagjai, valamint a marli testvérintézménnyel rendelkező Zrínyi Gimnázium diákjai is.

A marliak gazdag programokkal – városnézéssel, kórház és stadionlátogatással – tarkított színes jubileumot szerveztek a testvérvárosi vendégek számára, amelynek hivatalos részében szombat délelőtt Gyutai Csaba és Werner Arndt polgármesterek a marli Európai Béke Házában megújították a két város közt 10 éve köttetett szerződést. Ezt követően Marl belvárosában a két városvezető a hosszú évek óta tartó barátság és összetartozás szimbólumaként felavatta a Zalaegerszeg nevét viselő hidat.

A zalai vendégek számára rendezett díszvacsorán pedig Thomas Hüwe plébános úr, a Marl-Zalaegerszeg Testvérvárosi Egyesület elnöke átnyújtott a Szent Család Óvoda vezetőjének egy nagyobb összegű adományról szóló csekket, amelyet önzetlen marli polgárok az álmok megvalósítására – az óvoda bővítésére és felújítására gyűjtöttek össze.

Bogár Beáta

nemzetközi és idegenforgalmi szakreferens

Tartalom megosztása: