keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Zalahús Rt.: Reorganizáció csökkenő létszámmal

Zalaegerszeg címer
Hírek

Zalahús Rt.: Reorganizáció csökkenő létszámmal

2005 március 29 - kedd
Többségi tulajdonosváltás történt a közelmúltban a Zalahús Rt.-nél, s ennek kapcsán ma közgyűlésre került sor, amelynek befejeztével a cég képviselői – Fekete László vezérigazgató, Doszpoth Attila és a többségi tulajdonos R-EN Kft. ügyvédje, Kovács Attila sajtótájékoztatón ismertette a Zalahús jelenlegi helyzetét és a jövőre vonatkozó elképzeléseket.

A  magyar-lichtensteini pézügyi befektetőkből álló  Re-N Kft. azzal a szándékkal vásárolta meg a részvények 72 százalékát, hogy a piacait veszített, összességében 2 milliárd forint adóssággal küzdő élelmiszeripari üzemet újra a normális kerékvágásba terelje. A gyors elemzések azt mutatják, hogy fokozatosan alakult ki a tragikus helyzet, a korábbi 12 milliárd forintos árbevétel a múlt évben 9 milliárdra esett vissza és a piacvesztések miatt az idén 5 milliárdnál nem lehet többre számítani.

A termelés megkezdődött az üzemben, a Zalabaromfi számára történik bérgyártás, ami azonban csak a dolgozók egy részének jelent foglalkoztatást. Az idén a 620 főből csoportos elbocsátással 80 főnek felmondtak, a megmaradt 540 -ből is számosan eltávoztak a munka és kereset hiánya maitt. További csoportos elbocsátás van azonban kilátásban, mert a 80 százalékos termeléshez elegendőnek tartanak 250 főt. A bérgyártásban résztvevő dolgozóknak márciusi bérelőlegként kifizettek összesen 10 millió forintot, a korábbi elmaradt bérek kiegyenlítésével azonban nem tudtak még foglalkozni.
Világosan kiderült, nagyon nehéz helyzetbe került a Zalahús, de nem mondtak le arról, hogy készítménygyártáson kívül egyéb tevékenység is legyen. Sertésvágást egyelőre nem terveznek, marhavágásssal azonban számolnak, ezt bérmunkában meg is kezdték. Most a piacszervezést tartják a legfontosabbnak, s a törekvést, hogy a termelés fennmaradjon. A Zalahús Rt. a hitelezőivel úgy állapodott meg, hogy a reorganizációval talpra állítja az üzemet, enélkül nem lehet a felszámolást elkerülni.

Tartalom megosztása: