keresés a weboldalon

Zalai 56-osok visszaemlékezései

Zalaegerszeg címer
Hírek

Zalai 56-osok visszaemlékezései

2006 július 27 - csütörtök
A történelmi hagyományokat úgy kell őrizni, mint ahogy a Vesta-szűzek őrizték a lángot, jelentette ki Rosta Sándor, a Zalai 56-osok visszaemlékezései (Adalékok a forradalom történetéhez) című könyv szerkesztője a kiadvány megjelentetésének okáról a Keresztury könyvesházban tartott bemutatón.

A POFOSZ és az 56-os Hagyományőrző Egyesület tiszteletbeli elnöke továbbá elmondta, a hiánypótló könyv kiadása évekkel ezelőtt fogalmazódott meg, megjelentetését azonban a szerkesztés összetettsége valamint a források hiánya ez idáig késleltette.

A civil alap keretéből elnyert 285 ezer forint nem lett volna elég a több mint egymillió forint bekerülési költséghez, ha kiadását a megyei és a városi önkormányzat valamit egyéni támogatók nem segítik.

A bemutatón elhangzott, a könyv nem irodalmi mű, sokkal inkább személyes hangú hiteles forrás, hiszen 56 zalai eseményeiről a fogságot, a megaláztatásokat elszenvedők írnak. A könyv így 49 átélő – köztük a könyv szerkesztőjének – visszaemlékezéseit és 147 személy által kitöltött adatlapot tartalmaz, ezenkívül sajtószemle, a kistarcsai internáló tábor dokumentumai, a történeti hivatal iratai, kihallgatási jegyzőkönyvek, semmiségi ítéletek, fotók, versek, bibliográfia alkotják a 350 darab példányszámban megjelent 528 oldalas könyv további fejezeteit.

Hajdu Gyula, az 56-os Hagyományőrző Egyesület elnöke hangsúlyozta, tízéves kívánságuk teljesült a könyv tartalmi mondanivalója révén, amely kiváló fundamentum lehet 56 dicső harcának igazságot kereső további feldolgozásaihoz. (Zala-Lap Kft. A. L. Z. A.)

Tartalom megosztása: