keresés a weboldalon

Zalai tudástár – avagy egy kattintással hét könyvtár

Zalaegerszeg címer
Hírek

Zalai tudástár – avagy egy kattintással hét könyvtár

2011 június 08 - szerda
Hozzáférhető a Zalai Tudástár – a Deák Ferenc Megyei Könyvtár és hat másik zalai bibliotéka közös internetes információs bázisa. A létrehozásához szükséges anyagiakat többfordulós pályázaton sikerült elnyerni. Arról, hogy valójában mit is tud ez az on-line szolgáltatás, szakmai konferencián számoltak be a szakemberek.

A könyvtárak legfontosabb feladata a most az, hogy igyekezzenek segítséget, kapaszkodókat nyújtani a felhasználóknak a szinte másodpercről másodpercre növekvő világhálós információáradatban: a kínálatot, az elérhetőséget és a közösségi fórumokat is a „NET-generáció” igényeihez kell igazítani.

– A tudástárban elérhetők a megye könyvtárainak legkülönfélébb dokumentumai – mondja Tóth Judit, a DFMK igazgató-helyettese -, legyen az írásos, hang, videó vagy más képi anyag. A hozzáféréshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. A feltöltés folyamatosan zajlik, így elképzelhető, hogy van olyan, amit még nem talál meg az internetes böngésző látogató, és vannak olyan dokumentumok is, amelyek nem kerülnek föl a netre, és továbbra is csak a könyvtárban lehet tanulmányozni őket.

Az együttműködés egyébként a megyei könyvtár és a városi könyvtárak kezdeményezésére jött létre, és csatlakozott hozzá a megyei kórház egészségügyi szakkönyvtára is.

– Ez a közös internetes felület bárhonnan elérhető, tehát reményeink szerint nagyon sokat segíthet a munkában, kutatásban, tanulásban éppúgy, mint az egyszerű „keresgélésben” – magyarázza a megyei könyvtár igazgatója, Kiss Gábor. – Interaktív lehetőségeket kínálunk az olvasók számára, és máris jól látszik, hogy nemcsak Magyarországról, hanem külföldről, sőt a tengeren túlról is mind többen kattintanak ránk, de ami ennél is fontosabb: egyre több időt töltenek ezen a közös honlapon.

Kiss Gábor úgy véli: bőven megérte a 4-5 millió forintos beruházás, mert ezzel megvalósulhatott a törekvés, hogy a könyvtárak a NET segítségével minél szélesebbre tárják azt a bizonyos információs ablakot a világra – és mindenekelőtt Zalára.

– yr –

Tartalom megosztása: