keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Zalai tudástár az interneten

Zalaegerszeg címer
Hírek

Zalai tudástár az interneten

2009 október 20 - kedd
Zalában hét könyvtár alkotja azt a konzorciumot, mely részt vehet a 2009. október 1-2010. december 31-ig tartó Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programban (TIOP). A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében.

„A könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra-fejlesztése – Zalai Tudástár létrehozása” című projekt ünnepélyes megnyitására október 13-án került sor a Deák Ferenc Megyei Könyvtárban. A zalai konzorcium az első 18 nyertes pályázó között szerepelt. A TIOP és a TÁMOP (Társadalmi Megújulás Operatív Program) jelentőségét Bakos Klára, a Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke méltatta.

Mint mondta: a könyvtár kapu a világra, ezért fontos, hogy a könyvtárak progresszív szerepet töltsenek be az emberek életében. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv soha nem látott lehetőségeket garantál a közgyűjteményeknek. 15 milliárd forintot hívhatnak le országos szinten fejlesztési célokra. Lényeg az infokommunikációs technológia fejlesztése, valamint az esélykiegyenlítés és a leszakadó települések felzárkóztatása.

Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei Könyvtár igazgatója és a projekt hivatalos képviselője olyan szolgáltatási struktúrának nevezte a könyvtárakat, melyeknek folyamatos igénye a megújulás. Az elektronikus szolgáltatás megjelenése új fordulatot hozott a könyvtárak életében; ez azt is jelzi, hogy nincs megállás, állandóan újat kell nyújtani.

Ezért határozta el a hét zalai intézmény – Deák Ferenc Megyei Könyvtár, József Attila Városi Könyvtár, Fáklya Művelődési Ház és Könyvtár (Letenye), Fejér György Városi Könyvtár (Keszthely), Halis István Városi Könyvtár (Nagykanizsa), Lenti Városi Könyvtár és a Zala Megyei Kórház Egészségügyi Szakkönyvtára -, hogy konzorciumot alkotva pályáznak a programra, melynek menedzsere Tóth Judit, a megyei könyvtár igazgatóhelyettese.

Kiss Gábor elmondta: a cél, hogy bővítsék szolgáltatási kapacitásukat és a közös lekérhető felületeket. Ez magába foglalja a távolról elérhetőség fejlesztését, az oktatás-nevelés támogatását, az egészségtudatos tartalmak bővítését, s a hátrányos helyzetűek és fogyatékkal élők felé nyitást. Létrejön az úgynevezett Zalai Tudástár, mely a helyi kincseket, forrásokat gyűjti egy helyre.

A zalai projekt teljes értéke 100 millió forint, az egyes könyvtárak ebből hívhatják le a bővítéshez szükséges összegeiket. A Deák Ferenc Megyei Könyvtár közel 53 millió 460 ezer, a József Attila Városi Könyvtár 10 millió 17 ezer forintot fordíthat fejlesztésre.

Elhangzott: a program a gyerekeket, a hátrányos helyzetűeket és a tanulásban részt vevőket kiemelt célcsoportként kezeli, de tulajdonképpen az egész megye elérése a cél. A jövőben szélesebbek lesznek a közös web-felületek, egységesedik az online-katalógus rendszere. A megyei könyvtárban pedig megvalósul az önkiszolgáló kölcsönzés rendszere.

(Zala-Lap, – pet -)

Tartalom megosztása: