keresés a weboldalon

Zárul az esélyegyenlőségi program

Zalaegerszeg címer
Hírek

Zárul az esélyegyenlőségi program

2007 december 14 - péntek
Decemberben lezárul az Interreg IIIC LEAD esélyegyenlőségi program, melynek fő célja a nőket érintő esélyegyenlőtlenség csökkentése. Az európai uniós projekt 2005. júliusában indult, négy ország (Olaszország, Spanyolország, Anglia és Magyarország) öt városát felölelve. Az elmúlt 31 hónap munkáját dr. Gyimesi Endre polgármester, Gyutai Csaba alpolgármester, a projekt felelőse és Fiszter Adriána menedzser értékelte.

A közreműködő partnerek különböző szempontokra tették a hangsúlyt. Az eredményeket színesíti, hogy más-más gazdasági fejlettség, szociókultúra és történelem jellemzi, a résztvevő városokat. A sokoldalú tapasztalatok alapján kialakult vegyes kép jó alapja lehet majd a szélesebb körben megvalósuló program folytatásának.

A zalaegerszegi résztvevők a nőket nem különállóan, hanem a családon belül, azzal együtt vizsgálták. A nők társadalmán belül is négy területet hangsúlyozott Zalaegerszeg, így a 45 év felettiek problémáit, a roma nők munkaerő piaci helyzetét, a GYES-ről, GYED-ről a munkavilágába visszatérő anyák gondjait és a nők megjelenítését a médiában.

Ezzel kapcsolatban tartottak konferenciákat, kiadványok, szórólapok láttak napvilágot. Felvették a kapcsolatot nem csak az önkormányzattal, hanem a témában érintett civil szervezetekkel. Létrejött a helyi Esélyegyenlőségi Ügynökség, melyet 2008. januárjától a Zalai Civil Ház fog működtetni. A sikeresnek ítélt projekt a jövő évtől szélesebb körben folytatódik. Zalaegerszeghez Keszthely, Tófej és Kiskutas települések társulnak majd. (Zala-Lap Kft., B.K.)

Tartalom megosztása: