keresés a weboldalon

Zászlóavatás

Zalaegerszeg címer
Hírek

Zászlóavatás

2012 december 18 - kedd
Megtisztelő volt a számunkra, hogy a 10.a osztályból négyünkre bízták az 1848-as honvédzászló korhű másolatának elkészítését. A lobogót egy történelmi album képe alapján textilfestékkel festettük egy nagy vászonra.

A munka jó hangulatban folyt Némethné Balogh Ildikó tanárnő irányítása mellett. Arra törekedtünk, hogy minél pontosabb és precízebb legyen a zászló kivitelezése. Az aprólékos munkánk eredménye 2-3 nap alatt elkészült.

A zászlót 2012. október 5-én az aradi vértanúk emlékére megrendezett ünnepségen avatták fel. A megemlékezés részeként beszédet mondott az iskola egykori diákja, Balaicz Zoltán alpolgármester úr.

Az ünnepség végén névre szóló emléklapot vehettünk át, mellyel szorgalmunkat díjazták. Végezetül az osztályok képviselői egy-egy szál virággal rótták le a tiszteletüket a hősök előtt.

Hári Zsófia, Hajdu Eszter, Juhász Vanessza, Paizs Virág
Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és AMI


A zászlóról

A honvéd zászlók jellegzetessége a körben futó, egyenlő szárú háromszögekből álló piros-zöld éksor, vagyis a farkasfogdíszítés. Előlapjukon mindig a koronás magyar kiscímert ábrázolták.

Az iskolánk aulájában- a Batthyány- kormány domborműve mellett – elhelyezett festett zászló az 1. honvédzászlóalj zászlajának másolata.

Felszentelésére 1848 júniusában került sor. A zászlóanya Batthyány felesége, Zichy Antónia grófnő volt. Az önálló magyar hadsereg, azaz a honvédsereg megszervezését gr. Batthyány Lajos miniszterelnök indította el.

Tartalom megosztása: