keresés a weboldalon

ZEGINFO: beszámoló a közgyűlés döntéseiről (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

ZEGINFO: beszámoló a közgyűlés döntéseiről (Videó)

2023 szeptember 15 - péntek
A közgyűlés döntéseiről a polgármester számolt be.

Ma tartotta a nyári szünet utáni első rendes ülését a zalai megyeszékhely közgyűlése. A képviselők 15 napirendi pontot tárgyaltak, s jórészt egyhangú döntések születtek. Ezekről Balaicz Zoltán polgármester a városházán tájékoztatta az újságírókat.

A közgyűlésen esedékes volt a 2023-as városi költségvetés harmadik negyedévi módosítása. Miután a büdzsé 793,6 millió forinttal emelkedett, így a főösszeg 59,3 milliárd forintra nőtt. Elfogadták a Közgazdasági Osztály beszámolóját az önkormányzat első félévi gazdálkodásáról. Eszerint a helyi iparűzési adóbevétel – ami 2014-ben 3 milliárd volt – idén év végére elérheti a 7 milliárdot.

Az önkormányzat ismét csatlakozott a Bursa Hungarica felsőoktatási szociális ösztöndíjrendszerhez, így a rászoruló diákok átlagosan havi 20 ezer forint támogatáshoz juthatnak. A tömegközlekedés működtetése kapcsán Balaicz Zoltán kiemelte: a közgyűlés újabb pályázatot írt ki a 2024. január 1. és 2028. december 31. közötti időszakra. A szerződés értelmében addig is a városnak kell finanszíroznia az eddigi szolgáltató, a Volánbusz veszteségét.

Ez 15 évvel ezelőtt még csak 125 millió Ft volt, 2022-ben már 741 millió forint vesztesége volt a Volánbusz Zrt-nek a zalaegerszegi buszközlekedés működtetésén. Ebből 180 millió forintot már korábban kifizetett az önkormányzat a Volánbusznak, a mostani döntéssel pedig a maradék 561 millió forintot is utalják az állami vállalatnak – tájékoztatott a polgármester. 

A városatyák elfogadták még a 2023-2028 közötti időszakra vonatkozó Helyi Esélyegyenlőségi Programot, valamint a 2024-2038-ig tartó 15 éves Gördülő Fejlesztési Tervet. Határozat született a középtávú szociális szolgáltatástervezési koncepció aktualizálásáról is.

Tartalom megosztása: