keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Zene és tánc a múzeumok éjszakáján

Zalaegerszeg címer
Hírek

Zene és tánc a múzeumok éjszakáján

2005 június 27 - hétfő
A folyosón balra a gyerekek vágtak, ragasztottak, jobbra a restaurátor magyarázta műhelyében, hogy születik újjá a több száz éves szék. Az előtérben sört, bort mértek, a Kisfaludi teremben a Pálóczi zeneiskola tagjai koncerteztek. A nyüzsgés nagy volt kint is, bent is: a kisebbek légiós sisakban, a nagyobbak korhű jelmezekben jártak föl-, s le. Ha valaki inkább a sötétben üldögéléshez érzett nagyobb kedvet, videót is nézhetett a múzeum életéről, munkájáról.

Nyitott házzá változott a Göcseji Múzeum egy éjszakára. Június 25-én este hattól hajnalig tartott az ingyenes kulturális mulatság. A szűk folyosó forgatagában dr. Vándor László igazgató kérdésünkre elmondta, hogy az elmúlt év tapasztalatai alapján úgy érezték, hogy a városban igény van a múzeumi élet megismerésére, ezért csatlakoztak az országos Múzeumok éjszakája rendezvénysorozathoz. Ezzel a rendkívüli eseménnyel még több látogatót, még több barátot szeretnének szerezni, emiatt pályáztak a kulturális tárca által meghirdetett programra, mely elnyerte a minisztérium tetszését.

A szervezők nemcsak arra törekedtek, hogy a múzeumi életet bemutassák, hanem egyfajta profilt is adtak a programoknak, hisz azokat – nyár lévén – a tánc és a zene alakította. A zeneiskola tanárainak és növendékeinek hangversenye után a Tiborc Trió jazz-koncertjére került sor, a meleg miatt a fülledt terem helyett szerencsére a szabadtéren. A Hevesi Sándor Színház művészeinek előadása után pedig a Helikon Táncklub és a Zalai Táncegyüttes közös műsora következett.

„Három a tánc” felszólítással nyitott ki este 11 órakor az időszaki kiállítóterem ajtaja, de nem azért, hogy a közönség hajnalig a parkettet koptassa. Bár a hangulat valóban táncos volt, csakhogy nem az elfogyasztott hűsítő italok, hanem a képek miatt. A magyar képzőművészetben 1686 és 1940 között fellelhető táncábrázolásokból nyílt tárlat a székesfehérvári Városi Képtár jóvoltából, melyet Stefán Gábor színi-direktor, koreográfus ajánlott vendégek figyelmébe.

Tartalom megosztása: