keresés a weboldalon

Zenekedvelők a Mindszentyben

Zalaegerszeg címer
Hírek

Zenekedvelők a Mindszentyben

2008 március 06 - csütörtök
Zenei élményeken nőtt fel az iskolában egy generáció, mivel már 12 éve hagyomány a Mindszenty József Általános Iskola és Gimnáziumban a komoly – és népzenei koncertek szervezése. A gyerekek érdeklődéssel fogadják ezt a lehetőséget, mutatja ezt a megvásárolt bérletek száma is, tájékoztatott László Ferencné, aki éneket és művészeti tárgyakat tanít az intézményben, így az ő feladata az effajta programok szervezése.

A diákok fogékonyságát segíti, hogy bár nem zenetagozatos iskolába járnak, a katolikus nevelés szorosan összefügg a zene iránti érzékenység fejlesztésével, illetve több mint 100 gyerek tanul a zeneiskola keretein belül hangszeren játszani.

Igényes előadók érkeznek évente három alkalommal az iskolába, hogy a hangversenyteremmé alakított tornateremben a diákok elé álljanak. Nemzetközileg is elismert hírességek előadásainak tapsolhatnak ekkor a gyerekek. A Művészeti Alap és egyéb támogatások révén nagyon kedvezményes árúak a bérletek, így azok a gyerekek is nívós zenei élményhez juthatnak, akiknél a család ezt egyébként nem tudná megadni, tette hozzá a tanárnő.

Az idei kora tavaszi koncerten a budapesti Jánosi együttes lépett fel. A zenekar tematikus koncertkínálattal rendelkezik, melyből ez alkalommal „Haydn és a magyar zenei hagyományok” kerültek felelevenítésre. Mint ismeretes a neves zeneszerző 30 évig élt Magyarországon az Eszterházy család szolgálatában. A hazánkban megismert népzenei kultúra erősen hatott munkásságára, számos művében visszaköszön. A Jánosi együttes felváltva mutatta be a zeneszerző műveit és a magyar népdalkincset a nagy sikert aratott koncert során. (Zala-Lap Kft., B.K.)

Tartalom megosztása: