keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Zenészegyesület alakult

Zalaegerszeg címer
Hírek

Zenészegyesület alakult

2006 február 20 - hétfő
Az elmúlt év végén Zalaegerszegi Zenész Egyesület (ZAZEE) néven új civil szervezet alakult, melynek célja a helyi amatőr zenészek összefogása, felkarolása.

Nemes Bernadett, a Civil Ház vezetője és az egyesület elnöke elmondta, hogy több egerszegi zenész kezdeményezésére alakult meg az egyesület, azzal a szándékkal, hogy ösztönözze a zenekarok közötti együttműködést. A tapasztalatcsere segíthet eligazodni a fellépési lehetőségek, próbatermi helyek, pályázati források „dzsungelében”, de a közönségszervezés, valamint lemezkiadás terén is fontos lehet egymás ötleteinek meghallgatása.

Az egyesületnek nem zenekarok, hanem zenészek és zenekedvelők a tagjai, melyhez bárki csatlakozhat. Műfajilag a paletta széles, ahogy Nemes Bernadett mondta, gyakorlatilag a szervezet tükrözi a város könnyűzenei arculatát. A ZAZEE tagja többek között Lukács Sándor (By the way), Wettstein Tamás, Enyingi Péter (Praha), valamint Monostori János, Kajos Roland (Én és a többiek) és Tenki Zoltán (Zaklatás). Az alapítók remélik, hogy hosszú távon a közönséget is szolgálják majd, hiszen fontos, hogy a város könnyűzenei életét „felrázzák”, és fejlesszék a fiatalok zenei, zenehallgatási kultúráját minőségi produkciókkal.
Hogy mi számít a könnyűzenében „minőségnek”, az persze örök kérdés. Az egyesület elsősorban olyan együtteseket kíván támogatni, akik nem hivatásszerűen zenélnek, ám élő, hangszeres, nem kommersz zenét játszanak, és legalább ötven százalékban saját szerzeményeket adnak elő. Zalaegerszegen már hosszú évek óta működnek amatőr zenekarok, így szinte minden adott ahhoz, hogy egy pezsgőbb, szervezettebb zenei élet legyen a városban. Mindehhez persze pályázati pénzekre, támogatókra és marketingmunkára is szükség van. Szervezett keretek között e téren is nagyobb sikereket lehet elérni, hisz a civil közösség információs bázis is egyben, ahol lehetőségek és javaslatok találkoznak egymással.

A zenész egyesület a tavasz folyamán szeretne egy egész napos fesztivállal bemutatkozni, ahol a tervek szerint fellépne minden helyi, vagy Egerszeghez erősen kötődő együttes. (Zala-Lap Kft. P. P.)

Tartalom megosztása: