keresés a weboldalon

Kámán Ferenc

Zalaegerszeg címer
Zalaegerszegért díjjal kitüntetettekZalaegerszegért díjjal kitüntetettek - 2023

Kámán Ferenc

Kámán Ferenc 1958. szeptember 17-én született Zalaegerszegen. Általános és középiskolás tanulmányait Zalaegerszegen végezte el, ezt követően került a Pécsi Tanárképző Főiskolára, ahol 1981-ben végzett.

Az atlétikával már gyerekkorában megismerkedett, 1970-től sportolt aktívan, későbbi életszakaszában pedig technikai vezető, majd serdülő, valamint szakági edző lett a Zalaszám-ZAC-nál. 45 éves edzői pályafutás van a háta mögött, a munkája egyben a hobbija is. 400 körüli bajnoki címet szereztek tanítványai, több mint ötvenen voltak utánpótlás és tizennégyen felnőtt válogatottak. Minden pálya-világversenyen indultak tanítványai, Zalaegerszeg első és egyelőre utolsó olimpikonjának is edzője volt. Kozáry Ágnes világbajnoki 8. lett Tokióban, Szűcs Valdó pedig az Év Atlétája volt a Tokiói Olimpia után.

Pályafutása során rengeteg elismerést szerzett, többek között 2018-ban a Magyar Atlétikáért Díj Arany fokozatában részesült, továbbá 2023 szeptemberében a Magyar Edzők Társaságának (MET) Edzői Életműdíját is megkapta.

A sport iránti elhivatottsága nem csak a munkájában, hanem családi vonalon is éreztette hatását: lánya és mindkét fia szereti a sportot és az atlétikát, két fia pedig sportszakmai végzettséget is szerezett.

A város sportéletében betöltött kimagasló szerepéért, példaértékű, a zalai vármegyeszékhely hírnevét öregbítő tevékenységéért 2023-ban Zalaegerszegért Díjban részesült.

Képgaléria:

Videógaléria:

Tartalom megosztása: