keresés a weboldalon

Hideg-kúti forrás és pihenőhely

Zalaegerszeg erdőkkel borított peremén bújik meg a bővízű forrás és pihenőhely.

A zalai megyeszékhely Csácsbozsok és Botfa településrészei között elterülő erdőben találjuk a 2022-ben felújított forrást és pihenőhelyet. A két egykori falut összekötő, széles erdei útról lépcsősor vezet először a fedett pihenőhelyre, ahol két asztalnál két-két pad várja a túrázókat.

Néhány lépcsőfokkal lejjebb megpillantjuk a Hideg-kút forrását is – a környezetét úgy alakították ki, hogy sárban is könnyen hozzáférhető maradjon. Frissítően hűs vize, amely a nyári melegben is megbízhatóan várja a kirándulókat, a Felső-Válicka-patakot táplálja.

Ahogy a környék többi forrását, úgy ezt is Botfa hívő lakossága tartotta rendben, sőt, egy időben szentkútként tisztelték, és vasárnaponként zarándoklatokat indítottak az erdőbe.
Idővel a forrás feledésbe merült, mígnem 6 évtized után szintén Botfa közössége tisztította meg, és tette azt használhatóvá.

Végül Zalaegerszeg önkormányzata rendezte a vízfakadás környezetét, és kialakította a pihenőhelyet is.
A terméskővel kirakott, boltíves forrásfoglaláson olvasható, 2022-ben állított tábla a város első, 1247-ből származó írásos említésének 775. évfordulójáról emlékezik meg.

Mivel a gyönyörű erdei környezetben található pihenőhely Bozsok és Botfa felől is könnyen megközelíthető, hamar a környék népszerű kirándulóhelyévé vált. Bár jelzett turistautat erre nem találunk, a Páfrányok útja nevű tematikus útvonal zöld jelzésű változata erre vezet, így azt könnyedén követhetjük.