keresés a weboldalon

Újra diákszekció

Zalaegerszeg címer
Hírek

Újra diákszekció

2009 október 15 - csütörtök
Az idei, immár harmadik tanévben is megkezdte munkáját a Páterdombi szakképző intézményben a diákszekció. A Magyar Gasztronómiai Szövetség keretében, a Kanizsa és Környéke Gasztronómiai Egyesület támogatásával futó képzésben az idén is igyekeznek a vendéglátásban érintett tanulók számára érdekességeket mutatni, mondta Keményné Nagy Erika, a program felelőse.

– Borkóstoló, cukrászati bemutató és grill parti is szerepel a tervek között, melyek pontos idejéről az iskola honlapján helyezünk majd el információt. A pincéreknek, szakácsoknak, cukrászoknak olyan szakmai elemeket igyekszünk mutatni, amivel kevésbé találkoznak a mindennapi gyakorlatban – mondta a tanárnő, miközben az első bemutatóra invitált. Ez mindjárt egy szakmai különlegességnek számító foglalkozás rejtelmeibe vezetett.

Keglovics Róbert, az iskola egykori tanulója, ma már magyar bajnok zöldségszobrász beszélt az artisztika fajtáiról, az ajánlott alapanyagokról és a jó munkához alapvető eszközökről. Mindezt gazdag képanyaggal illusztrálva és az asztalról nem hiányoztak a bemutatóra készült zöldségdíszek sem.

Keglovics Róbert elmondta, a zöldségfaragványok betölthetnek csak dísz funkciót, vagy akár gyümölcssaláták tárolására is használhatók igényesebb terítés alkalmával. A versenyeken legnépszerűbbek a figurális, háromdimenziós munkák, melyek a szakma csúcsát képviselik. A legújabb trend pedig a mozdulatokat megörökítő alkotások készítése.

– Nincs két egyforma dísz. Vagy a motívumokat bonyolítom vagy újakat találok ki. Minden faragással egyben tanítom is magam – mondja az alkotó, aki jórészt autodidakta módon sajátította el a szakmai fogásokat. A diákokat is próbálkozásra bíztatta, hogy engedjék szabadjára fantáziájukat, mely a munka alapja. A sikerélmények aztán gyorsan előrevisznek.

Azért az ő szintjét valószínűleg csak több éves munkával és kissé fanatikus hozzáállással lehet elsajátítani. Addig is elő a burgonyával, sárgarépával, a jégretekkel, a kezdetben hámozott tökkel, egy éles késsel (netán ragtapasszal), kreativitással, néhány óra szabadidővel és kezdődhet az alkotás.

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: