keresés a weboldalon

Főhajtás (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Főhajtás (Videó)

2022 október 07 - péntek
Megemlékezést tartottak az aradi vértanúk kivégzésének 173. évfordulóján a Csány szobornál. A kormány 2001-ben a magyar nemzet gyásznapjává nyilvánította október 6-át. 1849-ben ezen a napon szenvedett vértanúhalált a szabadságharc tizenhárom honvédtisztje. A Zala megyei Csány László minisztert négy nappal később, Pesten végezték ki. Utolsó szavai ezek voltak: „Hazámért ezt is szívesen”.

A város alpolgármestere beszédében felidézte az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverését követő könyörtelen megtorlásokat. Mint fogalmazott, az osztrák és orosz túlerővel szemben a szabadságharc elbukott, de a nemzet áldozata nem volt hiábavaló.    

dr. Vadvári Tibor, alpolgármester, Zalaegerszeg: 

A hősök emlékét a jövő nemzedékének meg kell őrizni. A magyaroknak nehéz sorsot szánt a történelem, de a nemzet soha nem adta fel a küzdelmet – folytatta a gondolatsort.   

dr. Vadvári Tibor, alpolgármester, Zalaegerszeg:

A harang a 13 kivégzett honvédtiszt és a 48-as hős katonák emlékére szólt. Urházy Gábor László, a Hevesi Sándor művésze verseket szavalt, ifj. Horváth Károly és zenekara előadásában pedig verbunkos hangzott el.

 

Csány László 1931-ben emelt szobra előtt a megye és a város vezetői, társadalmi szervezetek és Zalaegerszeg polgárai helyezték el az emlékezés koszorúit és virágait.  

K.I./I.G.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: