keresés a weboldalon

Országzászlót avattak (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Országzászlót avattak (Videó)

2020 június 04 - csütörtök
Országzászlót avattak a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója alkalmából Zalaegerszegen. Az új alkotás a huszadik század legnagyobb tragédiája mellett a magyarság szabadságküzdelmeit és történelmi fordulópontjait mutatja be.

A szerződés aláírásának időpontjában, délután fél ötkor a zalai megyeszékhelyen is harangszó hívta fel a figyelmet az 1920-as országcsonkításra. A Bajcsy-Zsilinszky téren egybegyűlteket elsőként Galbavy Zoltán önkormányzati képviselő köszöntötte. Őt Debrei Zsuzsanna, a Hevesi Sándor Színház művésze követte, akinek tolmácsolásában a Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország csendült fel.

A közgyűlés idén döntött úgy, hogy az egykori felszabadulási emlékmű helyén országzászlót emel – emlékeztetett beszédében Balaicz Zoltán. A polgármester Trianon történelmi traumájának ismertetése után úgy fogalmazott: Zalaegerszeg mindig is kivette részét a nemzeti összetartozás erősítéséből.

A főhajtással egybekötött avatáson a színművészek mellett a Városi Fúvószenekar és a Vegyeskar működött közre. Utóbbiak Hertelendy Attilával közösen énekelték el a Kézfogás című dalt.

A rendezvény végén a megyeszékhely vallási felekezeteinek vezetői áldották meg az országzászlót. Az új alkotásnál ezután a jelenlévők koszorúkat és virágokat helyeztek el.

K.Zs./P.B.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: