keresés a weboldalon

A mártírokra emlékeztek (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

A mártírokra emlékeztek (Videó)

2019 október 07 - hétfő
Zalaegerszegen Csány László miniszter 88 évvel ezelőtt, 1931. október 11-én felavatott szobránál emlékeztek az aradi vértanúk mártírhalálának 170. évfordulóján. Az október 6-ai, majd az azt követő napok történéseire Balaicz Zoltán polgármester emlékeztetett, aki kiemelte: a vértanúk igazság és hűség melletti kiállása összetartó közösséggé, büszke magyarrá, egy, az álmait soha fel nem adó nemzetté tettek bennünket.

Így kezdte emlékező beszédét Balaicz Zoltán. Zalaegerszeg polgármestere úgy fogalmazott: az Aradon kivégzettek bűne csupán az volt, hogy hűek maradtak becsületükhöz. Mindannyian a magyar szabadságért harcoltak, és szabad emberként haltak hősi halált.

A szónok arra kérte a résztvevőket, büszkén gondoljanak a vértanúk igazság és hűség melletti kiállására, hiszen ezzel tettek bennünket összetartó közösséggé, büszke magyarrá, egy álmait soha fel nem adó nemzetté.

Laposa Julcsi, junior Príma-díjas népzenész balladával idézte meg az aradi vértanúk emlékét, akik neveit harangszó kíséretében olvasták fel. A Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület tagjai puskalövéssel tisztelegtek, végül elhelyezték az emlékezés koszorúit Csány László-szobránál.

F.M./I.G.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: