keresés a weboldalon

A tánccal való megismerkedésem

Zalaegerszeg címer
Hírek

A tánccal való megismerkedésem

2015 január 16 - péntek
A Baki Pántlika Néptáncegyüttes 24 éve alakult, Baloghné Bacsa Ibolya vezetésével, melynek én is tagja vagyok. 10 éve táncolok ebben a tánccsoportban. A néptáncegyüttest 6 különféle korosztályú csoportra tudjuk bontani.

A legfiatalabb csoport az oviban kezdi a tánctanulást, az utána lévők a Baki Általános Iskola alsóbb éves tanulói, a következő a Baki Pántlika Ifjúsági Néptáncegyüttes, mely általános iskolás felső tagozatos és középiskolai tanulók együttese, amiben én magam is táncolok. Ezeken a csoportokon kívül az idősebb korosztálynak is lehetősége van a néptánc tanulására és tudásuk fejlesztésére, ide tartozik a Százszorszép Néptáncegyüttes, a Baki Pántlika felnőtt tánccsoportja és a baki asszonyok helyi tánccsoportja.

A néptáncnak köszönhetően rengeteg különleges helyre jutottam már el, mint például Erdély, ahol különböző népek kultúráit ismerhettem meg. Eljutottam Németországba is, ahol barátokat szereztem, és részt vehettem a Németországban minden évben megrendezésre kerülő „Octoberfest-en”, bár abban az évben elég rossz idő volt, zuhogott az eső, de ennek ellenére nagyon jó élményben részesültem. Egy sikeres pályázatnak köszönhetően többször eljutottunk Lendvára, ahol a Zala Néptáncegyüttessel részt vehettünk hangulatos táncházakban, melyeken szlovén táncokat volt lehetőségünk tanulni. Különféle eseményeken is sokszor részt veszünk, például esküvőkön, falunapokon, táncházakon. Többször szerepelünk színházakban is, mint például a Hevesi Sándor Színházban. A helyi rendezvényeken évek óta a néptáncé a főszerep. Mivel rengeteg új helyre eljutottunk, sok különféle táncot tanulhattunk meg, melyeket ott el is sajátíthattunk, ilyenek voltak például: a ceglédberceli, Mura-vidéki, mezőségi, cigány, szatmári, dél-alföldi, somogyi, bodrogközi, zalai, méhkeréki, palóc és kalocsai táncok.

Ebben az évben kezdtem a Százszorszép tánccsoportban táncolni, ahová barátom is elkísért, és 3 hónapja ő is közénk állt. Jövőre lesz a Baki Pántlika Néptáncegyüttes jubileumi 25. születésnapja, és erre a napra a legkisebb korosztálytól kezdve a legidősebb korosztályig készülnek a csoportok, ugyanis azon a napon minden csoport előadja azokat a táncokat, amiket újonnan tanultak meg. A néptáncnak köszönhetően bekerültem az Orfeum Vándorszínpad tánckarába, amelynek a híres színésznő, Oszvald Marika is tagja. A művésznővel és a csoport vezetőjével, Bálint Csabával sok hangulatos fellépésen vettem részt, amelyek néha komolyan, néha pedig viccesen teltek el a művésznő hangulatától függően. Az első fellépésem április második hetében volt, amikor ugyanis Bükkre mentünk, ahol egy nagy Operett Gálán vettünk részt. A nyári napok fárasztó melege után az esti táncpróbák igazi kihívásként értek engem, mivel az egész napos munka után este 20:00-tól 22:30-ig tartó táncpróbák elég kimerítőek voltak, de minden egyes fellépés után úgy éreztem, megérte.

A néptáncot nagyon élvezem, remélem, még hosszú évekig tudom folytatni a tánctanulást és a meglévő tudásomat fejleszteni.

Timbókovics Eszter (12.a)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: