keresés a weboldalon

Nem juthatnak magyar termőföldhöz sem hazai, sem külföldi spekulánsok (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Nem juthatnak magyar termőföldhöz sem hazai, sem külföldi spekulánsok (Videó)

2013 július 10 - szerda
2014 májusától nem tudnak megszerezni egyetlen magyar termőföldet sem hazai, illetve külföldi spekulánsok – hangzott el a zsebszerződéseket vizsgáló tárcaközi bizottság zalaegerszegi kihelyezett ülésén. Szó esett arról is: július elsejétől a termőföld jogellenes megszerzése is bűncselekmény.

Egytől öt évig büntetik a hazai termőföldek tulajdonjogának, használati vagy haszonélvezeti jogának színlelt szerződéssel való megszerzését az új Büntető Törvénykönyv szerint – jelentette ki Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára. A jogszabály azt is tartalmazza, hogy amennyiben valaki önállóan feltárja ezt a bűncselekményt a hatóság előtt, akkor- néhány kivétellel- mentesülhet a súlyosabb büntetés alól.


Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a zsebszerződéseket vizsgáló tárcaközi bizottság kihelyezett ülésén azt mondta: a testület munkájának az a célja, hogy a zsebszerződéseket ne is tudják felhasználni. A Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára szerint a törvénynek komoly visszatartó ereje van, a kiegészítő rendelkezések pedig teljes mértékben lehetetlenné teszik az ilyen jellegű szerződések bejegyzését az ingatlan-nyilvántartásba. A termőföld tulajdonjogának átruházásakor ugyanis a helyi földbizottságoknak vétójoguk van.


Ugyancsak ezt a célt szolgálja az a kezdeményezés, amely szerint az ügyvédi kamara előre sorszámozott adásvételi szerződéseket készítene. Amennyiben egy szerződés nem ilyen nyomtatványon kerül benyújtásra a földhivatalhoz, annak bejegyzését automatikusan megtagadnák.
S.Z./N.G.
Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: