keresés a weboldalon

Versenyautót fejlesztenek Egerszegen (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Versenyautót fejlesztenek Egerszegen (Videó)

2013 július 02 - kedd
Egy Forma-2000-es versenyautó telemetriai rendszerét fejlesztették a Zalalegerszegi Technológiai Centrumban az elmúlt fél évben. Középiskolások és mérnökhallgatók vettek részt a munkában. A projekt első szakasza lezárult, ezt látványos bemutatóval ünnepelték.

A száguldás osztatlan elismerést aratott az ipari park bekötőútján. A HF Racig Team versenyautójával egy startot is szimulált Balogh Zsolt pilóta, az erről készült belső kamerafelvételt később a résztvevők is megnézhették.

Dr. Háry András a Zalaegerszegi Technológiai Centrum igazgatója arról beszélt: a fél éves munka célja az volt, hogy az autó meglévő telemetriai rendszerét továbbfejlesszék, annak érdekében, hogy a pilóta körül történő eseményekről menet közben még pontosabb információkat szerezhessenek a boxban.


A mostani fejlesztés a hang- és képátvitelt érintette, és már elkezdtek dolgozni a versenyautó adatgyűjtő rendszerén is, ami azt szolgálja, hogy menet közben is lássák a kocsi különböző paramétereit.

– Teljes mértékben elégedett vagyok – szögezte le Szilniczky Gyula, a HF Racing Team ügyvezető igazgatója -, ez egy nagyon jó és pozitív kezdeményezés volt, és sikerült kiváló együttműködést kialakítani a Technológiai Centrummal. Az eredmények nagyon pozitívak, várjuk a fejleményeket és a jövőt.


Mint Balogh Zsolt, a versenyautó pilótája elárulta, a legfontosabb változás, hogy gyorsabban kapja a visszajelzéseket és az információkat.


Versenykörülmények között még nem próbálták ki az új telemetriai rendszert, szabadedzéseken és tréningeken már tesztelik.

A cél természetesen az, hogy versenyeken is bevethető legyen a továbbfejlesztett rendszer, ezért a Formula-2000-es csapat és a technológiai központ együttműködése folytatódik.

Mint Gyutai Csaba polgármester kiemelte, az autóipar tudományos hátterét az autóversenyzés adja, hiszen a technológiai újítások néhány éven belül megjelennek a szériagyártásban is.


– A fiatalok nagyszerűen megoldották ezt a feladatot – fogalmazott a városvezető, aki maga is beült a versenyautó volánja mögé -, amit ez a bemutató is bizonyított. Úgy vélem, hogy a technológiai központ és az egerszegi felsőoktatás, valamint a HF Racing csapat együttműködése még további szép eredményeket hozhat.

P.Á./N.G.

Tartalom megosztása: