keresés a weboldalon

A kirándulás (4.c)

Zalaegerszeg címer
Hírek

A kirándulás (4.c)

2013 május 24 - péntek
Nagy izgalommal töltött el, hogy Magyarország egyik legszebb városába megyünk kirándulni. Már sokat hallottam a történelmi nevezetességeitől híres Pécsről.

Az autóbuszból először a Mecsek vonulatait, a Misina- tetőn lévő Tv-tornyot és a dzsámi zöld kupoláját pillantottam meg.

Pécsre érve a Zsolnay Kulturális Negyed felé vettünk utunkat. A Boltok utcáján végigsétálva szebbnél szebb épületeket csodálhattunk meg, melyek kerámia díszítései a több száz éves múltra visszatekintő Zsolnay gyárban készültek. A látványmanufaktúrában az üvegfalak mögött bemutatták a kerámiák készítési folyamatát, festését, és megcsodálhattuk a kiállított darabokat is. Nekem az eozin mázas kerámiák tetszettek a legjobban.

Pécs főtere gyönyörű látványt nyújtott. Körbenézve, Hunyadi János lovasszobra, a Szentháromság szobor, a Megyeháza káprázatos épülete tárult elénk.

A dzsámi a török építészet, remekeként, patináns kupolájával, szamárhátíves ablakaival a tér fő látványossága. Ma is őrzi az iszlám jegyeit. Belépve megfigyelhettük az ablakok, boltívek, piros- fehér csíkozását, az imafülkét a régi török szenteltvíztartókat, a falfeliratokat, a bronzlámpákat.

A mennyezeten csodálatos freskók, körbejárva kőből vésett táblák vetítették elénk Jézus történetét. Végül megpillantottuk a hatalmas orgonát és a több ezer sípját. Aztán a füllesztő hőségben jól esett a fagyizás.

Legjobban mégis a hüllőházra voltam kíváncsi, melyben sok érdekes hidegvérűt, halat és madarat nézhetünk meg.

Az Árkádban jót ebédeltünk.

Nagy élmény volt egy üvegen állva megtekinteni az Ókeresztény sírkamrákat is. Utána a négytornyú székesegyház szépségén és nagyságán csodálkoztam el.

Álmélkodva néztük a bazilika monumentális kazettás mennyezetét, öthajós altemplomát, a kápolnákat, Lotz Károly és Székely Bertalan falfestményeit, a gyönyörű miseruhákat, liturgiai tárgyakat.

A várostól a Barbakánnál vettünk búcsút. A kirándulás élményeit emlékezetemben és fényképeken őrzöm.

Köszönöm a fáradságot a gyönyörű kirándulásért.

Kósa Gergely 4.c
Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és AMI

Tartalom megosztása: