keresés a weboldalon

Teret neveztek el Udvardy Ignácról (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Teret neveztek el Udvardy Ignácról (Videó)

2013 május 14 - kedd
Ünnepélyes keretek között teret neveztek el kedden Udvardy Ignácról – aki a mai Csány László szakközépiskola elődjének, az 1847-ben megnyílt Zalaegerszegi Polgári Fiúiskolának volt első igazgatója, és akkoriban számos szakmai és közéleti testületben töltött be vezető tisztségeket, fia, Udvardy Ignác Ödön pedig festőművész volt – a Gönczi Galériában ugyancsak kedden az ő alkotásaiból nyílt kiállítás.

A Zala Pláza és a Jégcsarnok között lesz ezentúl az Udvardy Ignác tér – amelyet Gyutai Csaba polgármester avatott föl. A város életében meghatározó szerepet játszó Udvardyakra egy bazaltkő is emlékeztet.
Gyutai Csaba polgármester az utódgenerációk kötelességének nevezte, hogy az elődöknek emléket állítsanak.


Udvardy Ignác dédunokája, Lászlóné Vida Margit szerkesztő-dramaturg két évvel ezelőtt díjat alapított a Csány szakközépiskola pedagógusainak – és akkor kezdeményezte, hogy a nagy elődökről közterületet nevezzenek el. A keddi ünnepségen úgy nyilatkozott: igazán szép és nemes gesztus a várostól, hogy nem feledkezett meg az Udvardyakról.


Udvardy Ignác fia, Udvardy Ignác Ödön a nagybányai festőiskola egyetlen zalaegerszegi származású képviselője volt, aki kiállított a Nemzeti Szalonban is, Nagyváradon együtt tanított Juhász Gyulával, és ismerte Ady Endrét is. 1944-ben tért vissza Zalaegerszegre, itt is halt meg 1961-ben. Korában elismert, mára talán kissé elfeledett alkotásai június 8-ig láthatók, a Gönczi Galériában.
yr/T.S.
Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: