keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Kampányol ÁGOTA – a cél, hogy minden gyerek családban nevelkedjen (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kampányol ÁGOTA – a cél, hogy minden gyerek családban nevelkedjen (Videó)

2013 február 18 - hétfő
Országjáró kampányba kezdett az ÁGOTA – Az Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért Alapítvány – valamint a szociális és családügyi államtitkárság. Az akció célja, hogy népszerűsítsék a nevelőszülői intézményt, és megismertessék a kormány gyermekvédelmi stratégiáját. Mindkettő azt szolgálja, hogy a magukra hagyott gyerekek ne intézetekben, hanem családban nevelkedjenek, és hogy az örökbefogadás társadalmilag elfogadott alternatívája legyen a gyermekvállalásnak. Minderről Zalaegerszegen a megyeházán tartottak konferenciát.

Magyarországon ma 21 és fél ezer ellátásra szoruló gyermek él, közel 50 százalékuk valamilyen intézményben. Holott – állítják a szakemberek – túlnyomó többségük akár befogadó családokban is nevelkedhetne. Ehhez azonban több nevelőszülőre, és könnyebb örökbefogadási eljárásra lenne szükség; a kormány a következő másfél évben igyekszik megteremteni minden törvényi feltételt. A részletekről Fülöp Attila család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkár beszélt.


Az ÁGOTA alapítvány 1996 óta dolgozik mindennek érdekében. Kothencz János elnök szerint a legnagyobb nehézséget az információhiány okozza: a tapasztalatok szerint mind az örökbeadóknak, mind az örökbefogadóknak, mind a nevelő-szülőséget vállalóknak sokkal több ismeretre lenne szükségük.


A nevelőszülőség egyébként egyáltalán nem teher, bár a szokásosnál nagyobb elfogadó-készséget kíván – mondja Dömötörfy Rozália pedagógus, aki maga is három gyermeket fogadott családjába. 


Zalában évente 6-8 gyermeket fogadnak örökbe; ugyanakkor a jelenlegi 88 befogadó szülő helyett legalább kétszer ennyire lenne szükség a rászoruló gyerekek biztonságos neveléséhez.
yr/E.K.

Tartalom megosztása: