keresés a weboldalon

Tanfelügyeleti igazgatók bemutatása (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Tanfelügyeleti igazgatók bemutatása (Videó)

2012 december 12 - szerda
A Zala Megyei Kormányhivatalban szerdán bemutatták a nemrégiben kinevezett tankerületi igazgatókat. A járási rendszer alapján a megyében hat tankerületet alakítottak ki lenti, letenyei, keszthelyi, nagykanizsai, zalaegerszegi és zalaszentgróti központtal. A tankerületek irányítását a Klebersberg Intézményfenntartó Központ végzi. Az állami fenntartás alapvetően szakmai irányítást jelent, ami ugyanakkor biztosítja a köznevelésben dolgozók bérének fedezetét is.

A szervezeti változásoktól az egész oktatási-nevelési rendszer hatékonyságának javulását várja a kormányzat. Ebbe beletartozik rendelkezésre álló pénzek jobb felhasználása, a nemzetközileg is versenyképes felsőfokú szakemberek képzése és szakirányok támogatása, valamint az alsó- és középfokú oktatásban részt vevő pedagógusok továbbképzése – mondta Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár. 


A 3 ezer lakosúnál kisebb települések iskoláinak működtetése automatikusan állami feladat; az ennél nagyobb önkormányzatok nyilatkozhattak, hogy képesek-e vállalni iskoláik, vagy azok egy részének fenntartását. Zalában 93 ilyen település volt – ötven kapott hatósági engedélyt. 
  
A legnagyobb tankerületi járás a zalaegerszegi, ez pedig akkor is komoly kihívást jelent, ha az egyes tankerületek között nincs alá-fölérendeltségi viszony – fogalmazott Szeli Gábor, a zalaegerszegi tankerület igazgatója. 

Gyutai Csaba polgármester szerint éppen ideje volt a változásoknak, mert eddig nem volt markáns állami irányítás a közoktatásban. Ugyanakkor a város – mint intézmény-fenntartó – továbbra is mindent megtesz a jó karban lévő intézményhálózat továbbfejlesztéséért.

A köznevelési rendszer átalakítása országszerte 2750 intézményt, 126 ezer pedagógust és 1,2 millió diákot érint. 
yr/T.S. 
Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: