keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Felsőoktatás – sajtótájékoztató a tanévnyitó előtt (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Felsőoktatás – sajtótájékoztató a tanévnyitó előtt (Videó)

2012 augusztus 30 - csütörtök
Közös sajtótájékoztatót tartottak csütörtökön a zalaegerszegi felsőoktatási intézmények vezetői a városházán. Kiderült: a felsőoktatás átalakítása a BGF zalaegerszegi gazdálkodási karát érintette a legérzékenyebben, mivel az államilag finanszírozott általános közgazdászképzés gyakorlatilag megszűnt. A másik két intézmény nem szenvedett el komolyabb veszteségeket.

A magyar felsőoktatásba 110 ezren jelentkeztek erre a tanévre, ez 20 százalékkal kevesebb, mint tavaly – kezdte a tájékoztatót összefoglaló adatokkal Balaicz Zoltán alpolgármester. Országszerte 80 ezren jutottak be – ehhez minimum 240 pont kellett.

Balaicz Zoltán alpolgármester úgy vélte: a város felsőoktatási intézményei sokkal jobb pozíciókat értek el az országos átlaghoz képest, hiszen itt csak 4 százalékkal csökkent a hallgatói létszám.


A felsőoktatás átalakításának igazi vesztese a BGF – mondta a tájékoztatón Solt Katalin, a zalaegerszegi gazdálkodási kar dékánja. Ennek oka, hogy szinte teljesen megszűnt az államilag finanszírozott általános közgazdász-képzés. Ugyanakkor nagy volt az érdeklődés a támogatott gazdasági informatikus és a közszolgálati szak iránt; a gazdálkodási karon így 170-en kezdik meg tanulmányaikat.

Csidei Irén igazgató arról számolt be: a Pécsi Tudományegyetem zalaegerszegi képzési központjába 120 nappali és 22 levelező tagozatos hallgatót vettek föl – ami megfelel a várakozásoknak.

Igazi perspektíva a Nyugat-magyarországi Egyetem mechatronikai Bsc-képzése előtt áll – itt 51 elsőéves várja a tanévnyitót.

Varga Mihály, a Nyugat-magyarországi Egyetem Gépészeti és Mechatronikai Intézetének igazgatója szerint óriási az igény a jól képzett mechatronikai mérnökök iránt az egész nyugat-dunántúli régióban. Az új járműipari központ mérnökök seregét igényli majd – legkevesebb száz mérnök tudna a térségben azonnal elhelyezkedni.

A tanévnyitók sorát egyébként a mechatronikai képzési központ kezdi – pénteken 11 órakor. Az egészségügyin szeptember 3-án, hétfőn, a BGF-en szeptember 10-én lesz a tanévnyitó ünnepség.

 yr/E.K.

Tartalom megosztása: