keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Bábszínházi évadnyitó (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Bábszínházi évadnyitó (Videó)

2012 augusztus 28 - kedd
Évadnyitó társulati ülést tartott a Griff Bábszínház. Összesen 11 bemutatót terveznek ebben az idényben, és legalább 200 előadásra készülnek.

Pinczés István igazgató egy 5 évadra szóló, modulrendszerű műsortervet ismertetett, amelyben a különböző témakörök, stílusok, bábmozgatási technikák végül egységes szerkezetet alkotnak. A középpontban természetesen a gyerekek állnak.

A repertoár különböző darabjai minden korosztályt megcéloznak – zömmel az óvodásokat- kisiskolásokat, de – külföldi mintára – megpróbálkoznak a csecsemőszínházzal is: a kicsik néhány hónapostól 3 éves korig, szüleikkel együtt válhatnak a játék részeseivé.

Idén egyébként hat bérletes, két bérleten kívüli, és három felnőtteknek szóló produkciót is láthat a közönség.

Az évad a Sómese című előadással kezdődik, szeptember 21-én. A darab Benedek Elek gyűjtötte népmesékre épül, és a Hevesi Sándor Színház művészei is játszanak benne. Ezt követi a Három deviáns, amely az idei kaposvári Schwajda György drámapályázat I. díjas alkotásának bábszínházi adaptációja.

A Népek Karácsonya című „télünnepi zenebona” a Hevesi Sándor Színház nagyszínpadán kerül a közönség elé – a zenés-verses összeállítás azt mutatja be, hogyan ünneplik a karácsonyt a világ különböző tájain. A hétköznapi mesék sorába tartozik a Csipike, az óriás törpe, a mozgásszínházra épül a Peti a képtárban és a japán bunraku bábjátékon alapul a Hétalvó című előadás.

A már említett csecsemőszínházi kísérlet a Hóc, hóc, katona című mama-baba-papa című játszóházban valósul meg – ebben a társulat kisgyermekes színházházaspárja is aktívan részt vesz.

A másság meséje, a Rút kiskacsa a speciális nevelési igényű és fogyatékkal élő fiataloknak szól.

Ami a felnőtt előadásokat illeti: két felolvasószínházi produkciót láthat a közönség: Kabdebó Tamás Zrínyi a csáktornyai várban valamint Péntek Imre Viaszrózsák egy szerelemre című alkotását. Emellett Székely Csaba Bányavirág című hagyományőrző komédiája kerül színpadra, koprodukcióban a Hevesi Sándor Színházzal.

A társulat új tagja lett Szemes Péter, a Pannon Tükör főszerkesztő helyettese, aki – a korábbi szakmai együttműködést folytatva – ezután irodalmi igazgatóként dolgozik a Griff Bábszínházban.

yr/P.B.

Tartalom megosztása: