keresés a weboldalon

Emlékezések (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Emlékezések (Videó)

2012 július 04 - szerda
Gábor Miklós Kossuth díjas színművészre emlékeztek ma halálának 14. évfordulóján szülőházánál, az Ady utca 9-es szám előtt. A kegyelet virágaival tisztelegtek Ruszt József Kossuth díjas rendező sírjánál a Göcseji úti temetőben. A Hevesi Sándor Színház alapító főrendezője 75 évvel ezelőtt ezen a napon született.

Gábor Miklós 1919. április 7-én született Zalaegerszegen. Munkásságát a Kossuth díjon kívül Érdemes- és Kiváló Művész címmel, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetéssel is elismerték. 1996-ban a Halhatatlanok társaságának örökös tagjává választották. Pályafutását számtalan emlékezetes színházi és filmszerep fémjelzi: Gábor Miklós máig ható erővel formálta meg többek között Lucifert, Rómeót, de alakította III. Richárdot, Fülöp királyt, és a Koldusopera Bicska Maxiját.

A Jászai Díjas, Kiváló- és Érdemes Művész Ruszt József a zalaegerszegiek számára egybefonódik a Hevesi Sándor Színházzal. A teátrum létrehozásában elvitathatatlan érdemeket szerzett, amit a város többek között Zala Megye Alkotói Díjával ismert el. Ruszt József 2005. július 27-én bekövetkezett halálával a Hevesi Színház örökös tagját, míg a zalai megyeszékhely Pro Urbe Díjjal elismert polgárát veszítette el. Az érdemek azonban sem a város, sem pedig a teátrum részéről nem évülnek el.

Gyutai Csaba polgármester és Besenczi Árpád színházigazgató az emlékezés fontosságát így foglalta össze:

V.N./T.S.

Fotó: Seres Péter

Nézze meg a képgalériát!

Tartalom megosztása: