keresés a weboldalon

Kedvenc Zsoltárom: Az Úr az én pásztorom (Diákújság pályázat)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kedvenc Zsoltárom: Az Úr az én pásztorom (Diákújság pályázat)

2012 május 07 - hétfő
,,Az Úr az én pásztorom; nem szűkölködöm. Füves legelőkön nyugtat engem, és csendes vizekhez terelget engem. Lelkemet megvidámítja, az igazság ösvényein vezet engem az Ő nevéért. Még ha a halál árnyékának völgyében járok is, nem félek a gonosztól, mert te velem vagy; a te vessződ és botod, azok vigasztalnak engem. Asztalt terítesz nekem az én ellenségeim előtt; elárasztod fejem olajjal; csordultig van a poharam. Bizonyára jóságod és kegyelmed követnek engem életem minden napján, s az Úr házában lakozom hosszú ideig (mindörökké).”

A mű egy zsoltár. A zsoltár  az ókori héber irodalom egyik műfaja, az ószövetségi Zsoltárok könyve alkotóeleme. A gyűjteményben található 150 költemény sokféle műfajjal érintkezik. Vannak köztük Istent dicsőítő énekek, egyéni, illetve közösségi panaszt, hálát kifejező vagy éppen segítséget kérő költemények. Közös vonása és szervezőelve a zsoltároknak, hogy az egyéni vagy közösségi megszólalások legfőbb témája az Istenhez fűződő viszony. Az ószövetségi zsoltárok formai-stilisztikai jellemzője a gondolatritmus. A hagyomány a zsoltárok meghatározó részét Dávid királynak tulajdonítja.

A szöveg kommunikációs funkciója: Istent dicsőítő ének, himnusz. Figyelemfelkeltés a célja, kifejezi az Isten iránti szeretetet.

A szöveg témája: Isten mindig velünk marad, megmutatja, hogy Isten mennyire szeret minket. Stíluseszközök alkalmazása: Isten dicsőítése, felajánlás. A szóhasználat választékos, a szövegben folyamatos utalás található Istenre. Hangneme emelkedett, dicsőíti Isten nagyságát és jóságát. A 23. zsoltárt Dávid király írta élete egyik legsötétebb órájában. Ez az imádság rögzíti, hogy a „halál árnyékának völgyében” – az élet legnehezebb pillanataiban -, hogyan győzhetünk a nehézségek, a szenvedés és a tragédia felett. Bármilyen szerencsétlen helyzetbe kerülsz, Isten áldása ott marad az életeden, ha Te kitartóan ragaszkodsz hozzá! A 23. zsoltár arról szól, hogy Istennek terve van az éle¬teddel, és hogy nem minden veszett el! Dávid ezt értette meg. A 23. zsoltár megvigasztal. Isten ígéretei ma is érvényesek. Az élő Isten kegyelmesebb, mint azt mi fel tudnánk fogni.

A 23. zsoltár minden sora üzenet a mennyből. Azt mutatja be, hogyan bánik a szerető Isten azokkal, akik Őhozzá teljes szívükből ragaszkodnak. Az Ő áldása kegyelemből lesz a miénk, ezt mi semmivel sem érdemelhetjük ki. Ha fegyelmez, helyreigazít, az is szeretetéről beszél. Személy szerint az egyik kedvenc Zsoltárom, mindig erőt ad.

Szulyovszky Rebeka (11.b)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: