keresés a weboldalon

Múzsák a művészetben, ahogy a diákok látják (Diákújság pályázat)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Múzsák a művészetben, ahogy a diákok látják (Diákújság pályázat)

2012 március 20 - kedd
2012. február 23-án a zalaegerszegi Ady Endre iskolában lepleztük le a nemrégiben elkészült pannó-festményeket. A képek a szecesszió egyik legkiemelkedőbb alkotójaként emlegetett Alphons Mucha, képző-és iparművész alkotásai nyomán „teremtődtek”. Mucha munkái közt plakátképek, grafikák, illusztrációk és festmények szerepelnek. Az utóbbiból néhányat témák szerinti ciklusokba rendezett. Ezekből az alkotásokból választottuk ki a nekünk legjobban tetszőt -, amely a „Művészetek” címet viseli – és ennek a reprodukcióját próbáltuk meg elkészíteni. Négy különböző múzsa néz ránk a képekről: a festészet, a költészet, a zene és a tánc múzsái.

Mindannyian örömmel fogadtuk a felkérést, hogy részt vegyünk a képek megformálásában. Nagy lelkesedéssel kezdtük el a munkát, ha csak egy ecsetvonással is, de mindannyian hozzá akartunk tenni valamit. Hiszen ez sokáig díszíti iskolánk falát – gondoltuk, s megörültünk a lehetőségnek. A munka olyan kihívásokat is tárt elénk, amilyenekre eleinte nem számítottunk. Próbálkoztuk úgy festeni, hogy az elkészült kép amennyire csak lehet, hasonlítson az eredetire. Ám közben rájöttünk, nagyon naivak voltunk, hiszen szinte lehetetlenség egy mű pontos másolatát elkészíteni. Ezért aztán mindenki a saját stílusában, a neki tetsző módon igyekezett megfesteni a pannókat. Ez újabb problémákat szült, hiszen sokan dolgoztunk a pannókon, így sokféle nézőpont és módszer keveredett, ami azt eredményezte, hogy a képek nem lettek teljesen egységesek. Végül mégis sikerült megoldanunk és festenünk az eredetihez hasonlót, de mégsem ugyanazt.

Mindezt főként Tánczos György tanár úrnak köszönhetjük, aki felkért minket a pannó elkészítésére valamint felügyelte és segítette munkánkat. A képek készítői név szerint Gyenes Júlia Boróka, Köcse Anna, Tímár Noémi, Waldmann Rita, Szekeres Kamilla, Takács Alexandra, Winkelbauer Zsófia és Dobri Anna a 11. „A”-ból. Májer Fruzsina, Kollár Viktória, Cseh Sára, Mester Réka, és Góth Enikő, akik iskolánk 12.”A” osztályos tanulói. Valamint Kajos Anna Zsófia, Tóth Nóra és Bor Anna a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból, Kintli Borbála a Zrínyi Miklós Gimnáziumból és Püsök Lilla aki a Mindszenty József Általános Iskola és Gimnázium tanulója.

Dobri Anna
11. a osztály

Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

Tartalom megosztása: