keresés a weboldalon

Mindszenty József emlékére (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Mindszenty József emlékére (Videó)

2012 március 06 - kedd
Százhúsz éve született Mindszenty József, Magyarország utolsó hercegprímása. 25 évig volt Zalaegerszeg apátplébánosa – ezzel a tevékenységével érdemelte ki a püspöki, majd a bíborosi méltóságot. Az évforduló alkalmából több megemlékezést és konferenciát is rendeznek a városban. A részletekről kedden tájékoztatták a sajtót.

A Mindszenty József Általános Iskola és Gimnázium tanárainak gyalogos zarándoklatával kezdődik az események sorozata – március 27-én Csehimindszentre, a bíboros szülőfalujába indulnak.

Ezután – különböző helyszíneken – egymást követik a történések: március 29-én délután 17 órakor életrajzi kiállítás nyílik Andor Imre Mindszenty-relikviáiból, természeteseten a Mindszentyben. Másnap – 30-án – délelőtt 10 órától Veres András szombathelyi megyéspüspök tart ünnepi koncelebrációs misét a Mária Magdolna templomban. Külön látványosságnak ígérkezik, hogy a szertartás 120 ministránsa körmenet-szerűen vonul a templomhoz az egykori zárdától.

Mindszenty József politikai, közéleti és kulturális szerepvállalásáról a városi Díszteremben, lelkipásztori tevékenységéről a Notre Dame rend zárdakápolnájában tartanak tudományos konferenciát. Utóbbi helyszínen előadást tart Márfi Gyula veszprémi érsek és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. is.
Hogy a fiatalok is minél többet tudjanak Mindszentyről, a nevét viselő iskola országos pályázatot hirdetett középiskolások számára: Mindszenty József negyedszázados zalaegerszegi plébánosi tevékenységét kell feldolgozniuk.
A megemlékezések sora március 31-én Szombathelyen zárul – ahol ugyancsak ünnepi misével tisztelegnek Mindszenty József életműve előtt.

Gyutai Csaba polgármester a zalaegerszeg.hu-nak úgy fogalmazott: Mindszenty József szabad életének legnagyobb részét Zalaegerszegen töltötte, tevékenységének nyomát máig hordozza a város több épülete és lakóinak lelkisége.

yr/E.K.

Tartalom megosztása: