keresés a weboldalon

Döntöttek a szakképzési ösztöndíjakról (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Döntöttek a szakképzési ösztöndíjakról (Videó)

2012 február 27 - hétfő
32-en nyertek el a városban szakképzési ösztöndíjat. A gépészeti szakmacsoportba tanuló középiskolásoknak meghirdetett pályázatra idén 34-en jelentkeztek. Esélye azonban kétszer annyi diáknak is lehetett volna, az önkormányzat ugyanis 2 millió forintot szánt a támogatásra.

A gépi forgácsolók közül 11-en kaptak szakképzési ösztöndíjat. Többségük tanulmányi eredménye éppen csak elérte az ösztöndíjhoz szükséges átlagot. Pedig megéri a gépészeti szakmacsoportban jól tanulni. 4,5 -ös tanulmányi átlag felett havi 15 ezer forint jár, aki jogosult állami ösztöndíjra is az ideális esetben ezen felül 30 ezer forintot kaphat egy hónapban. Így összesen 45 ezer forinthoz juthat egy gépészeti szakiskolás.

34 pályázatból 32-en nyerték el a szakképzési ösztöndíjat. Vargáné Bérczes Bernadett a Ganz Ábrahám és Munkácsy Mihály Szakközép és Szakiskola igazgatónője szerint ez elsősorban az alacsony tanulmányi eredményeknek és a korlátozott pályázati feltételeknek köszönhető.

A város önkormányzata 2012-es költségvetésében erre a félévre 2 millió forintot szánt szakképzési ösztöndíjakra. Ehhez képest 780 ezer forintot tudnak biztosítani a jelentkezők száma és tanulmányi eredményei alapján – tudtuk meg Balaicz Zoltán alpolgármestertől.

A város önkormányzata 2 éve biztosít szakképzési hozzájárulást a gépészeti tanulmányokat végző középiskolásoknak. A megyében működő elektronikai cégeknek ugyanis folyamatosan szükségük van a jól képzett munkaerőre.

DZsu/Cs.M.

Tartalom megosztása: